19 november 2008

Oude beroepen in hun bestaan bedreigd

.
Elk nadeel heb zijn voordeel zei Cruijff, en wat aan de bankencrisis iedereen moet bevallen is het grote aantal protserige figuren dat op slag niets meer voorstelt. Plezieriger nog daarbij is, dat niet alleen die figuren maar ook hun functies en titels mee de lucht ingingen. Eigennamen geven hoeft hier niet, dat zou de zaak maar verengen.
Vandaag schiet iedereen al in de lach bij het horen van soortnamen als manager, beheerder, voorzitter, CEO, consultant, expert, communicatiespecialist, accountant, beursanalist, beurswaakhond, beursjournalist.
Die situatie is niet nieuw. Vroeger al raakten beroepen als chirurgijn, barbier, wonderdokter, exorcist, tandentrekker of waarzegger hun uitstraling kwijt. Wij weten nu: onder dezen zaten inderdaad nogal wat charlatans en oplichters. Al bij onze vaderen moet dit besef allengs zijn doorgedrongen. Hun verworven inzichten hebben aan die beroepsgroepen als geheel toen veel schade toegebracht, en het makkelijke geld werd hen niet meer toegegooid.

De verstandigsten onder deze professionelen zagen hoe laat het was, kozen een ander werkterrein en werden dan maar manager, consultant of iets dergelijks.
Echte stielen vermeden zij over het algemeen en dat is begrijpelijk, want wat zij als clevere kerels beseften was dit: .neem, een grote bank besturen is niet half zo moeilijk als een smakelijk brood bakken of een deftig kostuum naaien.
Het grootste verschil is namelijk altijd geweest dat een bakker of kleermaker die in zijn winkel voortdurend verhalen afstak over diversificatie, overnames, schaalvoordelen of synergie*, zijn laatste klant de deur zag uitgaan nog voor hij het geweer van schouder kon veranderen en een loflied aanheffen op zijn core business.
Bij het grote publiek zijn deze inzichten nu doorgedrongen, en ook zijn er journalisten bij wie iets begint te dagen. Politici blijven voorlopig wat achter lezen we, en in een fout lijstje gisteren in DS stonden Laurette, Joëlle en Patrick vrolijk op kop. Die voeren nogal wát foute lijstjes aan, en dus ook dat van de dure consultancies. Laurette is hier de enige die een goede reden kan aanvoeren: op die manier houdt zij tenminste haar gezinsbudget in evenwicht, en staathuishoudkunde begint thuis zal zij uit haar Xenofoon onthouden hebben.
Maar zoals gezegd, en helaas voor onze deskundigen: bij het publiek lijkt hun lachgas voorlopig uitgewerkt.

______________________

* iemand moet aan managers en journalisten eens duidelijk maken dat het woord synergie, net zoals bijvoorbeeld zand, afval of melk (of het nu moedermelk, koeienmelk, schapenmelk, geitenmelk of paardenmelk betreft), géén meervoud kent.

.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

in mijn van Dale, wordt als meervoud van synergie synergieën gegeven. Ook spreekt men aldaar over de Libische zanden....voor de rest akkoord overigens.

peter pan

Marc Vanfraechem zei

U hebt gelijk Peter Pan, ik had die voetnoot beter weggelaten. De verklarende Van Dale bezit ik niet (moet ik dringend iets aan doen), en de E-N geeft : syn·er·gy ['sinfdki, -nfr-] (niet-telbaar zelfstandig naamwoord).
Vandaar mijn vergissing.

marc tiefenthal zei

Volgens de vertaler van een grote vakbond in dit land is de denkverhelderende uitspraak van manager: man ager, overtreffende trap van onager.
Het verschijnsel behoort tot de geheel verbasterde en omgekeerde, zeg maar rustig geperverteerde arbeidersklasse: zij teren op de arbeid van anderen. Interen, is dit in het financieel jargon.
Bij consultant ligt de denkverhelderende klemtoon op de eerste lettergreep, puisqu'en général, ils sont plus cons que l'on ne pense de premier abord.
Voor termen als ceo (allicht verwant aan C&A), cfo en andere schadelijke gasten annex gassen wordt in nominalistische kringen alsnog vlijtig onderzoek verricht.

Anoniem zei

Sinds Anthonieke kent snoep ook een meervoud
staf

Anoniem zei

LOL! keep up the good work

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html