11 mei 2012

Die Bibel hat recht!

.
Kathleen Cools (@CoolsKat) stelde op Twitter een moeilijke vraag: “Quo vadis OpenVld?”
Ze wees op de barslechte peiling in de Libre Belgique, waar de liberalen nog een tiende van de stemmen halen, en we weten allemaal hoe onrechtvaardig de Tienden zijn.
Maar CoolsKat wees tegelijk ook op een lichtende horizont, want zij eindigde met : “…en morgen visiedag”.
Dit toont aan dat zij Johannes 13:36 aandachtig heeft gelezen, en in heur hart bewaard: “Simon Petrus zeide tot Hem: Heere, waar gaat Gij heen? Jezus antwoordde hem: Waar Ik heenga, kunt gij Mij nu niet volgen; maar gij zult Mij namaals volgen.
Dus ook voor Alexander is alle hoop nog niet verzwonden. Ook voor hem komt ooit de Visiedag!
Maar Jezus was hier nog niet uitgebabbeld: 16:7 "Doch Ik zeg u de waarheid: Het is u nut, dat Ik wegga; want indien Ik niet wegga, zo zal de Trooster tot u niet komen; maar indien Ik heenga, zo zal Ik Hem tot u zenden."
Wie zou Hij met die Trooster toch bedoeld kunnen hebben? Dat is natuurlijk de vederlichte Duif, de Parakleet, en die verstaat beter Latijn, dus laten wij de goddelijke vertaler Hiëronymus nu zeggen:
13:36: dicit ei Simon Petrus Domine quo vadis respondit Iesus quo ego vado non potes me modo sequi sequeris autem postea 16:7 sed ego veritatem dico vobis expedit vobis ut ego vadam si enim non abiero paracletus non veniet ad vos si autem abiero mittam eum ad vos
.

2 opmerkingen:

Marc Bergmans zei

Met alle respect, maar ik denk dat de Parakleet nog niet vaak gesignaleerd is met een olijftakje in de bek... Wat hier staat afgebeeld is vermoedelijk een vredesduif, of wellicht het sympathieke boodschappertje uit het zondvloedverhaal. Verre familie misschien, maar niet exact hetzelfde!

Ach ja, theologie - het blijft een moeilijke zaak.

Marc Vanfraechem zei

Dat is juist Marc Bergmans, bedankt voor de opmerking. Ik vond niet meteen een sprekende afbeelding van de Paracleet, en nam dan in arren moede maar de duif van Noach uit Genesis 8. Maar ik kan me, met het soort lezers dat ik heb, zulke fiorituurtjes beter niet permitteren, en daarom heb ik nu een echte (weliswaar gestileerde) Paracleet toegevoegd.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html