30 mei 2024

Ja, het heeft veel geregend dit voorjaar...


Maar de late impressionist Edvard Yakovlevich Virgikovsky, Эдвард Яковлевич Выржиковский (1928-2008), wist van dit onderwerp twee schilderijtjes te maken, en voor eentje ervan stuurde hij zelfs een meisje genadeloos door het hondenweer : Lenteregen en Begin Mei.

20 mei 2024

Satan met Beëlzebub bestrijden?

   Je hand in het vuur steken voor iets dat je in de krant hebt gelezen is gedurfd, en als je zoals ik een artikel niet eens gelezen hebt –omdat het achter een betaalmuur zit– en enkel op een titel afgaat is het zelfs roekeloos, maar volgens het Nieuwsblad zegden Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts: “Het katholieke geloof is niet superieur, maar wel het ware geloof.”

Enigmatische uitspraak want van Dale zegt: Superieur, boven iets anders of het andere uitmuntend, het overtreffend.

Wát voor anders dan, een ander geloof? …dat niét het ware is? Als woorden nog een betekenis hebben, geachte Vekeman en Hemmerechts, dan is in dat geval het katholicisme juist wél superieur.

En Kristien moet ook gezegd hebben: “Weet je, ik ben al heel lang vegetariër en hoe langer je dat bent, hoe vreemder het wordt dat mensen vlees eten. Ik begin dat nu ook te hebben met atheïsten.” Laten we die uitspraak voor wat ze is: convertieten moeten zich bewijzen en zijn altijd de ijverigste gelovigen.

Maar wat mag toch de drijfveer zijn achter die bekeringen, en waarom pikken de media ze zo graag op? Is ze te vinden in maatschappelijke ontwikkelingen? Iedereen ziet natuurlijk dat een religie, zeker als zij de ware is, tot veel meer in staat is dan een lekenmoraal die het zonder eeuwigheidsaanspraken moet klaarspelen. Zo’n moraal kan geen rijstpap met zilveren lepeltjes beloven, laat staan zeventig of is het tweeënzeventig maagden.

La nature d'une civilisation, c'est ce qui s'agrège autour d'une religion. Wat zich rond een religie samenkoekt is het wezen van een beschaving, zei André Malraux.

Zélf atheïst zijn mag wel, maar met atheïsme alléén –nochtans een kind van het christendom– komen we er niet. Voor de goede orde in een maatschappij kun je niet buiten een religie om zullen onze voorbeeldige auteurs gedacht hebben, en zo leren ook de jezuïeten, en althans hierin trad hun vijand Voltaire hen bij (terecht, want daar is veel voor te zeggen). Hijzelf was een ongelovige hond, een kafir kunnen we nu beter zeggen, maar hij bouwde wel een kerk voor zijn dorpsgenoten en zag ook liever dat zijn huispersoneel katholiek was. 'Ze stelen dan minder' zou hij gezegd hebben, maar net als met krantenkoppen is het met Voltaire-citaten altijd uitkijken.

Nu iets ernstigs: hieronder geef ik een tekst van Heine waarin merkwaardige paralellen met de bovenstaande bekeringen te ontdekken vallen  en we lezen ook over de religie als opium, een beeld dat later Karl Marx overnam: 

“Van miserie katholiek worden” luidt een Duits spreekwoord waarvan de vervloekt diepe betekenis me nu pas duidelijk wordt. – Is niet het katholicisme de meest verlokkende bloesem van die doctrine van de wanhoop, waarvan de snelle verspreiding over de aarde niets minder dan een groot wonder lijkt als je bedenkt in welke erbarmelijke, pijnlijke toestand de hele Romeinse wereld wegkwijnde... Zoals een individu zich zielsbedroefd de aderen opende en toevlucht zocht in de dood, tegen de tirannie van de Caesars, zo wierp de grote menigte zich in de ascese, in de leer van versterving, in martelaarschap, in de hele zelfmoord van de Nazarener-religie, om de kwelling van het leven in die tijd van zich af te werpen en de beulsknechten van het heersende materialisme te trotseren...

   De hemel werd uitgevonden voor mensen aan wie de aarde niets meer te bieden heeft... Heil aan deze uitvinding! Heil aan een religie die een paar zoete, slaapverwekkende druppeltjes in de bittere kelk van de lijdende mensheid goot, geestelijk opium, een paar druppels liefde, hoop en geloof!

   Ludwig Börne

was, zoals ik in het eerste deel al zei, van nature een geboren christen,* en deze spiritualistische neiging moest wel naar het katholicisme overslaan toen de wanhopige republikeinen na de pijnlijkste nederlagen hun krachten samenbundelden met de katholieke partij. – In hoeverre is deze alliantie serieus? Dat kan ik niet zeggen. Sommige republikeinen zijn misschien echt van miserie katholiek geworden. Niettemin, in hun hart verafschuwen de meesten hun nieuwe bondgenoten, en er wordt komedie gespeeld aan beide kanten. Er is alleen de gemeenschappelijke vijand om tegen te vechten, en inderdaad, de combinatie van de twee fanatismen, religieus en politiek, is extreem bedreigend. Soms gebeurt het echter dat mensen zich verliezen in hun rol en het sluwe spel plompweg ernst wordt; zo zal menig republikein wel geflirt hebben met de katholieke symbolen totdat hij er uiteindelijk echt in geloofde, en menige lepe geestelijke zal wel de Marseillaise gezongen hebben totdat het zijn lievelingslied werd en hij de mis niet meer kon lezen zonder in de melodie van dit strijdlied te vervallen.**

    Wij arme Duitsers, die helaas geen grapjes verstaan, hebben de verbroedering van het republicanisme en het katholicisme heel serieus genomen, en deze vergissing kan ons op een dag duur komen te staan. Arme Duitse republikeinen, jullie die Satan met Beëlzebub willen uitbannen, als jullie in zo'n uitdrijving slagen, zullen jullie van de vurige regen in de vlammende drop komen! Ik kan niet begrijpen hoe sommige Duitse patriotten, om zich tegen protestantse regeringen te verzetten, gemene zaak maken met de katholieke partij.

_____________

  * Gemene spotternij: Juda Löb Baruch was natuurlijk een jood zoals Heine zelf. Beiden bekeerden zich noodgedwongen tot het protestantisme: 'mijn entreebiljet tot de Europese cultuur', zei Heine. Börne zei dan weer over Heine dat hij alleen maar geestig was: Im Dienste der Wahrheit genügt es nicht, Geist zu zeigen, man muß auch Mut zeigen. Hun vriendschap was al een tijd voorbij.
** Faites semblant de croire, et bientôt vous croirez, zong Brassens.

Ludwig Börne. eine Denkschrift. Viertes Buch (1840)
in: Heinrich Heines Sämtliche Werke
herausgegeben von Prof. Dr. Ernst Elster, 1893
Kritisch durchgesehene und erläuterte Ausgabe
Siebenter Band, S. 116
Meyers Klassiker-Ausgaben, Leipzig und Wien


18 mei 2024

De taal efkes egaliseren

In Frankrijk is het erger met hun écriture inclusive, maar ook hier zien wij geregeld aanvallen op de taal. Veel woorden zijn tegenwoordig verboden, spelling is onbelangrijk en grammatica al helemaal uit den boze. Bijzonder delicaat zijn persoonlijke voornaamwoorden. Die moeten namelijk voldoen aan de LGBTQUERTY-normen. Hij-zij-hen enzovoort …je kunt alleen meeleven met iemand die tactvol en correct de winnaars van de laatste zeven Songfestivals probeert op te noemen. Hoe vlug is niet een misstap begaan! Want willen of niet: we worden meegezogen in een modern subtaaltje en subcultuurtje, en wie zich niet schikt naar de nieuwe directieven bewandelt het pad der zonde.

Nu zijn aanvallen op het taalgebruik niet iets nieuws. Heinrich Heine zag ze al in de jaren dertig van de negentiende eeuw. De accenten lagen toen nog anders maar de religieuze ijver van de censoren was dezelfde:

Ja, de maatschappij is van nature republikeins. Ze verafschuwt alle vorstelijkheid, geestelijk zowel als materieel. Meer dan men gewoonlijk beseft, ondersteunt dit laatste niet zelden het eerste. Wijzelf kwamen kort na de Julirevolutie tot dit besef, toen de geest van het republicanisme zich in alle sociale relaties manifesteerde. De lauwerkrans van een groot dichter was voor onze republikeinen net zo afschuwelijk als het purper van een grote koning. Ook wilden zij de intellectuele verschillen tussen mensen uitroeien, en omdat ze alle gedachten die op het grondgebied van de staat ontsproten als burgerlijk gemeenschapsbezit beschouwden, hadden ze geen andere keuze dan ook de gelijkheid van stijl te verordonneren. En inderdaad, goede stijl werd afgedaan als iets aristocratisch, en we hoorden vaak de bewering: “De ware democraat schrijft, net als het volk, ronduit simpel en slecht.” De meeste mannen in de beweging slaagden hier heel gemakkelijk in, maar niet iedereen schrijft slecht, vooral niet wie voorheen de gewoonte had om mooi te schrijven, en er werd meteen gezegd: “Dat is een aristocraat, een liefhebber van de vorm, een vriend van de kunst, een vijand van het volk.” Ze meenden dit zeker eerlijk, zoals de heilige Hiëronymus die zijn goede stijl als een zonde beschouwde en zichzelf hiervoor danig kastijdde.


Einleitung zum »Don Quixote« (1837)
in: Heinrich Heines Sämtliche Werke
herausgegeben von Prof. Dr. Ernst Elster, 1893
Kritisch durchgesehene und erläuterte Ausgabe
Siebenter Band, S. 311
Meyers Klassiker-Ausgaben, Leipzig und Wien

16 mei 2024

Franse commentaar bij het succes van Wilders

 Omdat ik te lui ben om onderstaande volle vijf minuten te vertalen, maar wel inzie dat sommige lezers enige moeite kunnen hebben met het Québecs getinte Frans van Mathieu Bock-Côté, vat ik hier samen wat voor ons, Groot-Nederlanders, van belang is. Het zijn de laatste vijf minuten van Face à l'Info op CNews. Niet dat Bock-Côté met verrassende inzichten komt, hij blijft bij de feiten ...maar bij hem missen we de morele verontwaardiging die wij zo gewoon zijn van onze goede commentatoren.


Om te beginnen zegt Bock-Côté dat Waailders (Wilders dus) de pestlijder, de paria, de onaanraakbare …voortaan aanraakbaar is. Wilders ziet immers af van het premierschap én van een deel van zijn programma, en daardoor is in Nederland het cordon sanitaire weggevallen.
Eerst en vooral, zegt M B-C, is er de stevige inperking van het asielrecht, en wat nog belangrijker is: de komende regering zal vrijstelling vragen van de heersende EU-regels wat betreft asiel. Het komt hierop neer: voor Nederland gaat het nationale recht vóór op de EU-regels. Zij willen niet langer dat het EU-imperium zijn asielregels opdringt.
Christine Kelly wierp op dat er een Constitutioneel Hof bestaat onder leiding van Laurent Fabius…
Een terechte opmerking zegt M B-C, maar het politiek klimaat zal veranderen. Overigens bekijkt men het asielrecht niet langer als een louter individuele kwestie, maar als een geheel, als massaal politiek fenomeen.
Verder behandelt hij ook de voorgenomen belastingverlaging (onvoorstelbaar in Frankrijk), de landbouwproblemen, de inperking van de veestapel, de snelheidsaanpassing voor automobilisten. We staan op de drempel van het fascisme lijkt hem.😉
En dan bespreekt hij de invloed op de EU-verkiezingen, inzonderheid voor de Franse macronisten van Renaissance met als lijsttrekker Valérie Hayer, want het Nederlandse equivalent van die partij is nu een coalitie aangegaan met Wilders. Alsof het Rassemblement National (le Pen) én Reconquête (Zemmour) zouden samengaan met de partij van Macron. Hayer zal dat met alle middelen bestrijden. Volgens Bock-Côté is dit een paniekreactie, want de roep om minder 'Brussel' en meer nationale soevereiniteit is overal hoorbaar, en tegelijk wankelt ook overal het cordon sanitaire.


Zoals M B-C nog opmerkt is de onrust van Valérie Hayer goed te begrijpen. Misschien dacht zij aan de jongste peiling: 


4 mei 2024

"Liberté, égalité, fraternité" is aan vervanging toe

 

Op de Halfvastenfoor in Gent stond destijds een bijzonder interessante tent, het museum van Dr Spitzner, dat ik als kleine jongen helaas nooit heb mogen bezoeken en nu is het te laat. Wat daarbinnen allemaal te zien was kan ik u dus niet vertellen, lezer, maar je kon er meen ik onder meer een vrouw met een baard bezichtigen.

Niets is verloren echter! In Parijs zijn er, zoals u misschien weet, binnenkort Olympische Spelen en voor die van start gaan moet er in het stadion eerst een vlam worden aangestoken die helemaal uit Athene per estafette is overgebracht.

Nu zal in de stad Parijs zelf de vurige toorts gedragen worden door zekere Minima Gesté – let op de fijne woordspeling – een zogenaamde drag queen.*

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, nam dat besluit en zei: «Oui je suis fière et oui Paris est fière qu’une drag-queen porte la flamme et donc des valeurs de paix et d’humanité.» Of Annie in naam van de bevolking van Parijs kan spreken moeten we in het midden laten want bij de jongste presidentsverkiezing haalde zij amper 1,7% van de stemmen als kandidate voor de socialistische partij.

Maar goed, een drag queen staat dus voor vrede en humanisme. Wie daar anders over denkt is homofoob en transfoob, en Anne wil ter ondersteuning van Minima Gesté uitspraken in die zin laten veroordelen door de rechter: «pour l’aider à porter son message d’amour, d’ouverture et d’égalité.»

Marion Maréchal echter, kandidate voor de EU-verkiezingen, beoordeelt de esbattementen van deze knaap als «particulièrement vulgaires, hyper-sexualisés», en vond niet dat Frankrijk zich op die manier aan de wereld moest tonen: «Je ne considère pas que ce soit une bonne façon de représenter la France aux yeux du monde. Excusez-moi, hein, d’être encore à contre-courant.» Zij kiest dus voor de verkeerde kant van de geschiedenis.

Hopelijk komt er een mooi proces van.

_____________

Wij kennen dat fenomeen hier ook, sinds CVP-voorzitter Sammy uit de kast kwam omdat SP-voorzitter Conner veel succes had gehad als zingend konijn.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html