9 juni 2016

Hoe we een gelukkig zwijntje kweken


De landman zal zijn zwijntje kopen als het de leeftijd heeft om alles te eten dat een oud varken ook eet.
Het zal wroeten aan de rand van het bos of de meent, en koolbladeren eten – tot de wortel toe bijna. Koolraapscheuten en het sap van de mangelwortel zullen hem wel bekomen.
Maar er moet meer zijn. Geef aan uw magere barg vijftien maten mout, en hij zal u twintigvoudig vergoeden in bacon. Mocht u het wagen hem te voeren met theerestjes, dan gaat hij na zeven dagen dood van de honger en schenkt u de nalatenschap van zijn skelet.
Maak hem gelukkig en vet – als hij in één ruk tweehonderd yard kan stappen is hij niet goed gemest. Hij zal u repen bacon opleveren die evenveel waard zijn als vijftig Methodistenpredikingen, want enkel het zicht ervan weerhoudt een mens van stropen en stelen, maakt het gemoed week en bevordert de huiselijke verstandhouding.
Het varken is een grote zegen.

William Cobbett (1763-1835)

4 opmerkingen:

A. Jaeger zei

Magistraal. Zou er ooit een Nederlandse vertaling komen van deze grootheid?

Marc Vanfraechem zei

ik denk het niet. Het is al moeilijk genoeg om zijn werken (op een paar na) in het Engels te vinden (ik bedoel bij Penguin &c.) Het kan wel via antiquariaten...

A. Jaeger zei

Een recent boek, hoewel een tikkeltje academisch, heeft toch een paar uiterst genietbare stukken: 'Beyond Left and Right: A Cobbett for our Time' (bij Routledge). Het essay van socioloog Craig Calhoun is heel erg goed, en heeft het vooral over Cobbetts invloed op Marx, die Cobbett zonder gewetenswroeging een 'onovertroffen' schrijver noemde ("As a writer he has not been surpassed" - Marx in the New York Daily Tribune, 1853).

Marc Vanfraechem zei

Dat moet ik eens lezen, bedankt Momo Martens!

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html