C4H6O2S2

De geur kan een kwartier na nuttiging al optreden. Onderzoekingen hebben aangetoond dat hij uren later nog aanwezig is, met een halfwaardetijd van vier à vijf uur. Tot vijftien uur na het tafelen blijft hij waarneembaar, zij het in sterk afgezwakte vorm.
Overigens verspreiden sommige mensen helemaal geen geur bij het plassen. De wetenschap vermoedt dat zij een bepaald enzym missen, en die afbraakproducten bijgevolg niet synthetiseren. Of zij maken die geur tóch aan, maar in nauwelijks waarneembare dichtheid.
Ook zijn er mensen die hem helemaal niet kunnen ruiken. Bij hen hebben de wetenschappers een genetische afwijking gevonden. Zij missen een bepaalde olfactorische receptor, en we spreken dan van asparagusine-anosmie.
Heel erg kan dat gebrek niet zijn want studies laten zien dat 58% van de mannen en 62% van de vrouwen deze anosmie vertonen en toch in leven blijven.
2 opmerkingen:
Misschien moet men op sportief vlak een bijkomende categorie aanmaken: de aniso’s en de anderen. Of misschien de competities verleggen buiten het aspergeseizoen.
Iéts moet er in elk geval gebeuren. We mogen hopen dat onze beleidsmakers hier werk van zullen maken.
Een reactie posten