Die gadgets en nieuwe media zijn het probleem niet
.

Hij maakte een opmerking die mij zeer beviel:
Ronald Soetaert: Het concept kennis verandert. Bij digitalisering zou je zeggen, ja alles is gemakkelijk op te zoeken, maar ik heb toch het gevoel dat als je niets weet, je dan ook bijna amper iets kunt opzoeken. Het is dus nog altijd een soort …ja het is een machine maar er is een soort, eigenlijk een soort graan nodig om die machine te laten werken.
Maar wat voor graan dan? Ik zou zeggen, toch maar boeken, en talen, en liefst nog oude boeken, Franse, Engelse, Duitse, zelfs Klassieke. Maar dat is geen goed antwoord, hoorde ik daarna. Zo'n antwoord wijst zelfs op een obsessie, en op traditionalisme en nationalisme. Dat traditionalisme wil ik niet afstrijden, al is het een banvloek tegenwoordig, maar welk nationalisme is hier bedoeld? Misschien een Europees nationalisme?
.
Ronald Soetaert: Als we vroeger over culturele geletterdheid spraken, dan draaide dat rond kennis van de literaire canon, boeken en de hoge cultuur. Media-ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dat ontploft. Dus het gaat om meer dan boeken, het gaat ook over films, het gaat over televisie, het gaat over andere dragers enzovoort.
Ruth Joos: Gelukkig maar.
Ronald Soetaert: Ja, maar op een bepaald moment was dat die obsessie nog altijd, in heel traditionele kringen, van het boek, de natie, de school, de institutie, en dat is aan het ontploffen voor onze ogen.
Ruth Joos: Ja, en dan moeten we de tijd grijpen, zoals dat altijd gaat, en vooral in het onderwijs, om zo weinig mogelijk leerlingen kwijt te geraken.



.
7 opmerkingen:
In het vierde deel van het verzameld werk van KvhR staat ook een leuk stukje over onderwijs(pp. 474-476). Een voorproefje: '[..]dan moet je het onderwijs zo inrichten dat iedereen het diploma kan halen. En dat is heel goed mogelijk: je hoeft alleen maar elitaire vakken als Grieks, Latijn, Frans, Duits, Engels, wiskunde van het programma te verwijderen en te vervangen door maatschappelijk relevant vormingsgelul. Aangezien de door dit volkje uitgestoten klanken geen betekenis hebben en de volgorde waarin je die klanken uitstoot er niet toe doet, kan iedereen binnen een paar jaar getraind worden voor het eindexamen van welke school dan ook.’
Mooi Stef: inderdaad, zijn "Verzameld Werk" moet iemand eens schenken aan Pascal Smet, wel onder voorwaarde dat hij er schriftelijk examen over aflegt, nog dit schooljaar.
‘Cessent solita, dum meliora’ (laat het gedaan zijn met de traditionele werkwijzen, nu er betere zijn) is de spreuk die de Gentse drukker Joos Lambrecht in de XVIde eeuw voerde, maar ik weet niet of hij dat ook over de IPad en aanverwante producten nog zou zeggen.
Ik denk het wel. Het is hetzelfde maar anders, vind ik een interessant perspectief. Ook het soort doemdenken over media is van alle tijden. Het lijk me een boekhouding van winst en verlies. Maar je ontsnapt er niet aan.
Ik heb nog een Fokke&Sukke toegevoegd, onder het klasje (dat je kunt vergroten door erop te klikken).
Pascal Smet vandaag op Radio 1:
"Als wij ons onderwijs niet hervormen zullen wij onherroepelijk zakken in de top ranking" (van Europa? De Wereld?)
1. Who cares?
2. Wie stelt die ranking op? Met welke criteria? Geen info hierover van Smet.
3. Is dat het doel van het Vlaamse onderwijs: mee kunnen in de rat race?
Wat een praat voor de vaak.
Mensen die, zoals ik, de VSO-waan hebben meegemaakt, kijken vol ongeloof naar deze heruitgave van dat spektakel. Dat een partij die zichzelf serieus zegt te nemen zo'n windbuil op onderwijs durft te plaatsen is onvergeeflijk. Onze kinderen verdienen beter dan zo'n tafelspringer.
Waarschijnlijk beste Marjorie, bestaat de intellectuele bagage van onze Pascal grotendeels uit wat hij onthouden heeft uit de lijstjes van Humo en aanverwanten.
Een reactie posten