3 augustus 2015

Iets voor de mensen


Dat iets is van lang geleden, en er zal in Nederland toen wat afgelachen zijn, maar ik hoor dit interview nu pas, en Björn gebruikt daarin een uitdrukking die mij onbekend was: "ze snappen er geen hol van". Het is scholierentaal lees ik, beetje stoer, beetje grof maar dat geeft niet. En het doet mij plezier want op zijn school zal onze Björn, die "de mensen" slimmer wil maken, misschien ook nog leren dat "gaan" geen hulpwerkwoord is, "doorheen" geen voorzetsel, en dat er voor het woord "plicht" niet altijd "verdomde" moet en zal staan. 
Dat is geen vaste combinatie, Björn! Maar goed, zulke zaken komen vanzelfsprekend pas in de hogere studiejaren aan bod, als stijl en clichés besproken worden. Het zijn trouwens ook dingen die niet iedereen hoeft te weten.
In afwachting blijven we rustig niet naar zijn rozige, onbespoten, ontspannende en samenhangende programma kijken.

[de Nederlandse journalist vroeg aan Björn hoe hij tot zijn innoverende opvattingen wat betreft het Journaal was gekomen]
Gôh, een echte aanleiding is er niet, maar we hadden een programma van vijfenveertig minuten en als je daar een opeenstapeling van maakt, van het ene feit na het andere, dan blijf je op het einde met een gevoel over: wat heb ik nou eigenlijk gezien?
Alles kort even aanstippen?
… een opeenstapeling van dingen die ik niet allemaal hoef te weten. Dus, hebben we gezegd, we gaan hier een programma van maken, we gaan hier meer samenhang instoppen, én, de mensen moeten op het einde een gevoel hebben van hé, hier ben ik slimmer van geworden, hier heb ik wat van onthouden. De impact is groter, en dat is toch precies wat je wil gaan doen met nieuws! Want mensen worden de hele dag overvallen met nieuws via websites, met kleine nieuwsjes en grote nieuwsjes, maar ze missen de samenhang. Ze worden te®neergeslagen, ze worden er depressief van, ze snappen er geen hol meer van. Dus is het onze taak om om zeven uur een programma te maken waar de mensen, euh rustig naar kunnen kijken en zeggen van: hier word ik slimmer van, hier zie ik de verbanden die ik doorheen de dag niet zag. Dat is gewoon een maatschappelijke, verdomde plicht.

5 opmerkingen:

BART STOUTEN zei

Jammer, dit koeterwaals, het helpt ons weinig vooruit. Je kan de grote - zelfs Amerikaanse - networks in het buitenland veel kwalijk nemen, maar ze slagen er wel in, ook al moeten ze dan improviseren, om met glasharde, loepzuivere ideeën hun beleid te legitimeren. Ik denk aan interviews met Scott Pelley, de anchor van CBS Evening News, die als geen ander zijn journalistiek 'product' met inventief retorisch brio weet te verkopen. Je kan het dan eens zijn met hem, of niet, maar je moet tenminste niet eerst struikelen over pijnlijk nonsensikaal gehakkel vooraleer je begrijpt wat hij nu eigenlijk aan het zeggen is.

Marc Vanfraechem zei

ik ken die programma's niet (want ik kijk uiterst zelden eens naar tv) maar ik kan me inbeelden dat echte journalisten niet overal in de wereld zouden willen werken met een verwaande adolescent als hoofdredacteur. Dat verwondert me nog het meest, dat ze die jongen zijn onzin maar laten uitkramen, terwijl die ook hen belachelijk maakt en zelfs besmeurt.

Marc Vanfraechem zei

maar zoals je weet Bart, ik val nooit mensen aan op onnozele grammaticale of andere taalfouten, als ik ze niet om heel grondige redenen verwerp. In dit geval is de belachelijke, hemelse pretentie van die ignoramus die reden.

Bert Brijs zei

"De samenhang" Soeneniaans voor ideologie..

Philippe Clerick zei

'Gaan' is misschien een twijfelgeval - Algemeen Nederlandse Spraakkunst § 8.4.7.6. Zoals Björn het gebruikt, is het in elk geval niet elegant.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html