9 januari 2015

De kop toont de "redactionele lijn"


Een onschuldige krantenredacteur vertelt vaak meer dan hijzelf beseft, of verondersteld is te vertellen.

Natuurlijk, de titel boven zijn artikel verzint een redacteur niet zelf, en hij is er bijgevolg niet verantwoordelijk voor, maar toch… er is die redactionele lijn waaraan hij zich onderworpen heeft.
In De Morgen zag ik de titel hiernaast. Mooie multiculturele kop, dat zult u beamen.
Maar in de kleine lettertjes van het artikel van de reporter, Stieven Ramdharie, werd die kop vervolgens volledig tegengesproken.
Misschien gaat de eindredactie bij de Zalmkrant ervan uit dat lezers alleen koppen lezen, en geloven zij niet dat er ook lezers bestaan, of dat hun aantal verwaarloosbaar is, die – weliswaar met gebruik van een bril – ook de rest lezen?
Hoe anders kun je verklaren dat hun kop op p.6 zegt dat het om een vermoorde "medemoslim" gaat, terwijl in het artikel staat dat het helemaal niet om een moslim gaat, maar om een ander soort Mustapha? 

Natuurlijk is een eindredacteur bij Charlie Hebdo geen moslim, uilskuikens! Maar dat kun je enkel weten als je het blad al langer dan een week kent ...en bovendien is dat blad in het Frans geschreven.

Hier moeten Charlotte Imbo, of anders Charlie Desmet mij uit de onzekerheid verlossen, of het nu om een slecht artikel gaat, of om een vooringenomen kop.

o-o-o-o-o-o


P.S.  Ik vergat inderdaad nog te zeggen dat, zoals een lezeres hieronder opmerkt, niet enkel de eindredacteur, maar ook Charlie Desmet zelf blijk gaf van ...enige luchthartigheid. Zijn haastige en vooringenomen beweringen over "islamitische slachtoffers" zijn nergens op gesteund. Voor hem zijn feiten  maar dat wisten we al  onbelangrijk tot hinderlijk. Zijn moraliserende bobo-duiding kwijtraken, daar is het hem om te doen.

8 opmerkingen:

Alex Michiels zei

De politieagent was moslim en Mustapha Ourrad is op zijn 20e vanuit Algiere naar Frankrijk verkast. Hoe zo geen Moslim? Is zoals men er vanuit gaat dat alle West-Europeanen katholieken zijn. En wat dan met de neergeschoten agent?

Marc Vanfraechem zei

Ik spreek niet over de politieagent, Ahmed. Over Mustapha zegt het artiklel zelf dat hij geen moslim was. Natuurlijk was hij wel moslim ge-bo-ren, maar dat is onvermijdelijk.

kaysee zei

Ourrad was Kabyl en dus misschien zelfs niet een moslim-geboren. http://www.kabyles.net/Histoire,197

Marc Vanfraechem zei

inderdaad, dat zou ook kunnen. ik was te snel.

Marjorie Hoefmans zei

"Voor we het vergeten: tot de twaalf doden behoorden de agent Ahmed Marabet en de eindredacteur Moustapha Ourrad. Twee islamitische slachtoffers van de aanslag, van wie er een bij Charlie Hebdo zelf werkte."
Yves Desmet vrijdag in De Morgen. Hij ziet 2 arabisch klinkende namen en plakt er een religie op. (Wordt dat tegenwoordig niet 'racistisch' genoemd?)
En inderdaad, hoe slim ben je als je een eindredacteur van Charlie Hebdo in dat kamp plaatst?

Bert Brijs zei

Hoog tijd dat YDS stopt met wijn drinken in dure restaurants op kosten van zijn commanditaire vennootschap.

Marc Vanfraechem zei

Ik had Desmet zijn artikeltje nochtans klaar liggen, maar vergat het te verwerken Marjorie. Bedankt!

Marjorie Hoefmans zei

"Een van de eerste mensen die de terroristen in Parijs doodden, was een van ons: Mustapha Ourrad, een in Algerije geboren corrector van Charlie Hebdo. Later doodden ze een andere moslim, politieagent Ahmed Merabet. De doders kenden geen genade. In naam van de islam vermoordden ze moslims."
Aldus Abdelkader Benali vandaag in De Morgen

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html