26 september 2007

In een beperkte reeks toch nog dubbels...


Er zijn altijd mensen geweest, en er zullen altijd mensen zijn, die hun genoegen hebben in het aanleggen van verzamelingen. Voor velen waren vroeger bierviltjes of sigarenbandjes een deel van hun geluk, of liebigprentjes. Of zij verzamelden artis- en historiapunten en kwattasoldaatjes en later leowikkels, omdat die recht gaven op ineens hele reeksen van prenten.
Dr. Freud had een lelijke term voor die neiging. De doctor noemde die gedragingen anaal. Het had volgens hem te maken met het ophouden van de pis en de kak.

Zelf zou ik niet zo hard zijn in mijn oordeel, al was het maar omdat ik die neiging tot verzamelen gedurende zekere tijd ook heb vertoond. Bij mij ging het om prentjes van coureurs, een reeks van 40 geloof ik, en je kon die bekomen door veel kauwgomballen te eten uit een automaat die bij elke bal telkens één prentje afleverde – na inworp van een munt ter waarde van één veertigste van een Euro ongeveer.
De kauwgomballen zelf waren uitgesproken slecht. Bij het eerste contact met het speeksel smaakten ze zelfs bitter, maar gaandeweg beterde dat. Ze waren bovendien hol, zodat er gelukkig niet veel te kauwen viel. Hun prijs, lezer –en u zult die misschien laag vinden– was in die mate prohibitief dat ik nooit een volledige reeks heb bezeten.
Ik bezat gelukkig wel Van Looy, Cerami, van Daele, Foré, Van Geneugden, Schroeders enzovoort, zeer tot mijn trots, maar bijvoorbeeld op Vannitsen heb ik nooit de hand kunnen leggen. Van Looy had ik zelfs dubbel, en Adriaensens ook, en zekere Scodeller, maar niemand van mijn school had Vannitsen dubbel, dat ik wist.
Die dubbels hadden maar een beperkt nut in een markt die niet volledig transparant was en weinig liquide. Je wisselde niet zomaar met iedereen plaatjes uit. Dat was pijnlijk toen, maar vele schoolgenoten verkeerden in hetzelfde geval.

Vandaag plots, voelde ik die oude anale neiging tot verzamelen weer opkomen.

We kennen allemaal B-plus, en ik heb daar zonder te willen al veel prentjes van, maar nu komt er een concurrerende firma op de Belgische markt hoorde ik. Red de solidariteit heet ze, een naam die zij in Nederland bij Marijnissen ingepikt zullen hebben. Red de solidariteit lijkt iets meer op de entertainmentmarkt gericht dan B-plus, maar ze komen wel met sterk gelijkende prentjes. En het bekende probleem van de dubbels duikt helaas weer op.

Goed, ik heb nu Claus, en die wil ik niet inwisselen want ik heb er maar één, maar kan iemand iets doen met een Zinzen of een Van Istendael?
.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

persoonlijk vind ik het een goed initiatief dat intellectuelen en
welbekende Vlamingen zich inzetten
om België te verdedigen tegen een
flamigantisme dat steeds meer zijn
kop opsteekt, ook bij mensen die daar nooit iets voor gevoeld hebben
Ik denk niet dat de gemiddelde Vlaming ooit 1 euro minder belasting zal moeten betalen , als
er een splitsing komt . Het is ook
vreemd te noemen dat er binnen die
zgn separatisten zo weinig intellectuelen zijn...dat geeft op
zich al te denken...Hoe zou dat nu
komen ?

Hoogachtend Frans Van de Veire
kalmthout

Marc Vanfraechem zei

Bedankt Frans Van de Veire voor uw reactie, maar misschien is de definitie van intellectueel voor ons beiden verschillend?
Wat hier vaak doorgaat voor intellectuelen, auteurs, journalisten &cet, dat is het nog niet waard om de schoenriem te binden van een half-intellectueel in bv Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland, Denemarken en nog een paar landen.
Vooral hun hondse trouw aan het gezag, en hun ootmoedige blik in afwachting van een korst kan mij soms wantrouwig maken.

Anoniem zei

Ik noem Hugo Claus , Walter Zinzen
Geert Van Istendael , Paul Goossens
Etienne Vermeersch , Kristien Hemmerechts intellectuelen......
maar misschien beantwoorden die niet aan de internationale normen?
Maar de vraag blijft : wie kan U
noemen die seperatist en intellectueel is ?

Frans van de Veire

Anoniem zei

ik antwoord voor mijn beurt , maar
zou het kunnen dat intellectuelen
niet veel vertrouwen hebben in de
soort democratie waar het Vlaams
Belang de laatste jaren zo graag
mee schermt ?
Zou het kunnen dat ze vrezen dat
deze partij weinig goeds van plan
is met mensen die zelfstandig
willen denken , en niet houden van
de holle pathos van Vlaanderen en
zijn Leeuw...misschien moeten we
het niet verder zoeken....

Frans van de Veire

figaretto zei

"Wie kan u noemen die separatist en intellectueel is ?" vraagt Frans van de Veire.
Alvorens je vraag concreet te beantwoorden Frans, wil ik toch een zeldzaam feit belichten dat zich hier voordoet en dat bij mijn weten nog niet veel antecedenten heeft gekend.
Het bloed van volkeren die streden voor hun onafhankelijkheid druipt uit de geschiedenisboeken. Nu zijn wij, Vlamingen, bereid Wallonië zijn onafhankelijkheid te schenken, gratis en voorniets - wat zeg ik ? we zouden hen er nog geld bovenop willen geven ! - en ze willen verdorie niet !
En als je bovendien nog rekening wil houden hoe zeer zij door de Vlamingen gepest worden, zoals bijvoorbeeld in onze Vlaamse Rand rond Brussel het geval blijkt te zijn volgens hun pers, dan wordt het helemaal onbegrijpelijk. Kijk, stel dat Servië de onafhankelijkheid aan de Montenegrijnen had aangeboden en daarbij verklaard dat het (Servië) daar bovenop ook nog gedurende een aantal jaren gratis het wegennet van Montenegro zou onderhouden en hun scholen en universiteiten financieel een handje zou heben toegestoken. Op zichzelf is dit al een onwaarschijnlijk scenario . Maar stel dan ook nog eens dat de Montenegrijnen, die wellicht al een even grote hekel hadden aan de Serviërs als de Walen aan de Vlamingen, dit voorstel zouden weigeren ? Zoiets zou zelfs die goeie ouwe Franz Kafka niet mee weggeraakt zijn bij het grote publiek.
(Nu probeer ik dit al te plaatsen daar ik pas van brave mensen op Seniorennet vernam wat een Google Account is en hoe die te verwerven. Lukt dit, dan beantwoord ik de vraag van jou hoor Frans)

Anoniem zei

beste figaretto,

ik blijf het woord 'volk' iets moeilijk te bepalen vinden . Ik voel mij geen Vlaming...als ik mij
iets voel dan in de eerste plaats
een mens en in de tweede plaats een
Europeaan , en dan misschien een
Belg...maar Vlaming nee.
Als je bedoelt dat er taalculturen
zijn , dan kan ik daar wel inkomen
maar dan ben ik eerder een soort
Groot-Nederlander. Maar ik hou
van je betoog over dat Vlamingen
in Brussel en omgeving gepest worden...en dat ik misschien ook een verklaring waarom intellectuelen , die gewoonlijk
goed Frans kunnen zich minder
geroepen voelen om die strijd te
strijden. Ze schakelen in Brussel
gewoon over op het Frans, en staan
niet zo op dat taalpunt.
Overigens heb je gelijk door te
wijzen op de vele separatistische
oorlogen die er gevoerd zijn en
worden...maar er zijn ook vele
tegenvoorbeelden : Zwitserland is
bvb een land dat uit verschillende
taalgroepen bestaat , en toch een
eenheid vormt. Dus samenleven is
mogelijk zonder al die heisa.....

groeten Frans van de Veire

figaretto zei

Frans van de Veire vroeg namen van intellectuele separatisten. Ik geef er enkele :
de tientallen mensen die het "Manifest van de Warande" opstelden bijvoorbeeld. De ondertekenaars ervan waren én intellectuelen én van oordeel dat Vlaanderen een behoorlijk stuk beter zou af zijn indien het geen deel uitmaakte van het Koninkrijk der Belgen, doch zijn eigen boontjes zou kunnen doppen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen want het lijstje zou wegens zijn lengte vervelend kunnen worden. Ik pik er enkele namen uit : Remi Vermeiren (ex-KBC topman), de je zeker bekende heren Frans Crols, Marc Platel en Guido Naets. Herman De Bode, topman bij McKinsey behoorde daar ook bij maar zijn handtekening werd niet geapprecieerd door het regime en de intellectueel werd nog net niet gefusilleerd.

Maar ook anderen, professoren zoals Matthias Storme of Jos Verhulst - deze laatste is wereldvermaard voor zijn publicaties over zeer moeilijke chemische dingen die mijn petje vér te boven gaan - blijken niet vies te zijn van het onafhankelijkheidsidee.

Maar ook bij de bloggers kom je hen tegen : nu ja, niet elke blogger is én intellectueel én separatist, maar je vindt onder hen toch wel een niet onaanzienlijk deel dat aan beide criteria voldoet.
Zo weet ik bijvoorbeeld niet of de gastheer van deze blog de onafhankelijkheidsgedachte van Vlaanderen in zijn hart koestert, maar zo ja, dan voldoet hij toch aan de door jou Frans, gestelde voorwaarden ??

(Herlezen van mijn tekst doe ik niet want dan riskeer ik weet dat hij verwijnt en ik ben niet van plan voor een derde keer te herbeginnen. Taalfouten vallen dus gedeeltelijk buiten mijn verantwoordelijkheid)

Marc Vanfraechem zei

Beste Frans van de Veire, nu hebt u een onderwerp aangesneden dat u misschien beter gezwegen had. Zwitserland! de Confederatio Helvetica, een confederatie dus... ik ben blij dat u daar iets goeds in ziet.
Natuurlijk, een Röstigraben tussen Duits en Frans Zwitserland gaapt daar nog altijd bij ongeveer elk referendum (boven de taalgrens daar eet men Rösti, eronder kaasfondue) maar inderdaad: ik teken voor hun stelsel, en u ook zie ik. Prachtig, laten we een gelijkaardig stelsel dan op de onderhandelingstafel leggen?

Anoniem zei

zolang België één blijft , daarmee
bedoel ik een staat , die zich in
de wereld als staat ook plaatst...
heb ik geen bezwaar. Ik vind alleen
separatisme dwz Vlaanderen ,Brussel
en Wallonië apart zinloos.....
Maar ik kan mij vinden in een soort
confederatie...hoewel dat voor mij
ook niet hoeft. Ik blijf vinden dat
wij daar geen baat mee hebben , ik
herhaal : wij zullen er geen euro
minder belating voor betalen...

Frans van de Veire

Marc Vanfraechem zei

Beste Frans, ik hoop dat u met die "Belgische éénheid" geen schaalproblemen wilt aankaarten? Vlaanderen is dan te klein enzovoort.
Zwitserland heeft, Duits, Frans, Italiaans en Rhetoromaans samen, zeven miljoen inwoners. Vlaanderen alléén zes.
Geen probleem dus, als u dat bedoelde...

Elveebee zei

Eventjes los van de inhoud, maar alleen over de vorm van je posting, Marc: hééééérlijk om nog zoiets te kunnen lezen, de taalzuiverheid, de originele invalshoek, de snijdende satire, de ingehouden maar als een zweer openbarstende humor,...
Of je nu separatist, nationalist, confederalist of anderentist bent, maakt me niets uit. Maar intellectueel ben je wel.

hel decker zei

Mijn vader rookte Croydonsigaretten, daar zaten vliegtuigen in, vooral Engelse en Duitse. Die kwamen goed van pas bij het lezen van de Bigglesboeken. Croydon is al een behoorlijk tijdje van de markt verdwenen. Artis-Historia is sinds even ook uit de running. Er is een patroon.
Dus niet wanhopen.

Marc Vanfraechem zei

@elveebee: ik ben zeer gevleid! de vorm primeert voor mij, ik moet het toegeven, en ik doe mijn best wat dat betreft. Eigenlijk kan ik een volslagen zeveraar beter uitstaan, als hij het goed kan zeggen dan een ernstige mens...
Neem nu een speech van De Gaulle op de RTF (of was het al ORTF?) waar ik voor geen gram kon achter staan, zou ik toch nooit hebben willen missen.
En, meer dan wat ze te vertellen hebben, steken mij de journalisten van DS en DM tegen door de manier waarop. Die van HLN doen het wat taalbeheersing betreft alvast een stuk beter... kwaliteitskrant dus zeg ik. Door hun taal voel ik mij nooit beledigd.
@hel decker: op school waren er veel jongens die Biggles lazen. Ik niet maar ik weet niet waarom. Ik las vanalles maar niet Biggles.
Je kunt, zoals K.v.h.Reve al opmerkte, ook een hekel hebben aan auteurs die je nooit gelezen hebt, en waar je verder ook niets over weet... Ja, verklaar dat maar eens, maar het is wel zo.
Maar wanhopen? hel decker, geen vrees: daarvoor is het nog te vroeg ;-)

Marc Vanfraechem zei

@figaretto: dat meent u niet beste, dat ik twijfel zou laten over mijn opvatting dat de staat België moet ophouden te bestaan!
Mijn enige twijfel bestaat erin of daarbij ook de guillotine moet aangewend worden. Ik meen van niet: het instrument zelf is oudmodisch, en al zou ik het voor de mannelijke Coburgs eventueel nog in overweging nemen, wellicht moeten wij ook in die gevallen grootmoedigheid tonen.

Anoniem zei

Ik sluit mij aan bij wat elveebee
schrijft : je bent duidelijk een
intellectueel marc.Maar dat neemt
niet weg dat er zeer weinig gekende
intellectuelen zijn die seperatisme
in hun vaandel dragen. Ik heb hiervoor al enkele verklaringen
pogen te geven, maar ik wil er een
persoonlijke noot aan toevoegen.
Ik heb weinig op met de Vlaamse
nationale symbolen:deVlaamse Leeuw,
de ijzerbedevaart,de Pallietersfeer
en het vendelzwaaien...ik word daar
niet goed van.Ooit was de Vlaamse
strijd ook een sociale strijd waar
intellectuelen hun plaats in hadden
Ik denk aan Wies Moens,Marnix Gysen
Paul Van Ostaijen enzoveel anderen.
De strijd tegen een franstalige
bourgeoisie die neerkeek op de kleine Vlaamse man.Vandaag is dat
niet meer het geval.Ook de bourgeoisie spreekt en studeert
in het Nederlands.Vandaag gaat het
meer om een Walenhaat...en daar
doe ik nooit aan mee.Het is nogal
makkelijk stemmen winden door
burgers tegen elkaar op te zetten,
en de schuld van alles wat scheef
loopt aan de overkant te wijten.
Dit heeft niks meer te maken met
sociale strijd ,maar is demagogie.
Tot zover....en met alle achting
voor je persoon en je prachtige
blog.

Frank van de Veire

Steven zei

Freud sloeg de bal zelden mis. Iemand moest dringend nog eens iets positiefs zeggen over die man.
Leve dus de ontdekking van anale fixatie, Fehlleistung en Traumdeutung. Ik mag dat allemaal zeggen want ik heb zelf nog timberkes gespaard...

Anoniem zei

Ik zag zojuist weeral opmerkingen over het "kleine Vlaanderen" dat te weinig inwonerers heeft om leefbaar te zijn. Er zijn ongeveer 120 landen met minder dan 6 miljoen inwoners op de wereld. De lijst kan je vinden op de website van de CIA.
En an iemand me vertellen welke meerwaarde België geeft aan Vlaanderen?

Anoniem zei

Voor mij is de meerwaarde van België voor Vlaanderen , dat je dan
makkelijk Frans leert. Kijk naar
Nederland , het Frans dat daar
gesproken wordt is niet om aan te
horen. En Engels leer je spelenderwijs , alle tv-series ,
comnputerspelletjes enz. zijn in
het Engels. Dus als Vlaming ken je al gauw drie talen zolang je ook
Belg bent...anders zie ik het
Frans te verbasteren zoals in Neder
land. Ook vind ik een tweetalig,
eigenlijk drietalig land gewoon
leuk...schept een cultuurspanning
die ook creatief werkt. Brussel
is het kleine Parijs , zegt men ,
maar met een beetje Vloams...dus
het heeft ook dat tikkeltje meer.

Ben overigens ook akkoord met Steven , wat betreft Sigmund Freud
Die man is gewoon niet meer weg te
denken uit onze Westerse cultuur,
net als Marx en Darwin , voor mij
baanbrekers......

Frans van de Veire

Marc Vanfraechem zei

@Steven & Frans: Das Unbehagen in der Kultur vond en vind ik een schitterend essay, prachtig geschreven ook, en verder heeft Freud zeker een aantal begrippen geïntroduceerd die uit de Europese denkwereld niet meer weg te denken zijn -- maar hem een man van de wetenschap noemen zou ik toch liever niet doen.
Dat is op zich geen afkeuring: "wetenschap" zal nooit de volledige mens beschrijven.
Iemand als de onlangs overleden Baudrillard bv, die ik zeer bewonder, staat evengoed buiten de wetenschap.
Baudrillard schreef even prachtig als Freud, en introduceerde ook interessante begrippen. Hij is dus relevant, onbetwistbaar, maar het verschil tussen hem en Freud bestaat erin dat hij niet geloofde, of zelfs pretendeerde wetenschappelijk bruikbare dingen te vertellen.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html