7 juli 2012

Begin juli kan het ook nog !

.
Enkel kookrubrieken lijken het op de televisie nog te doen, net zoals in de weekendbijlagen van kranten trouwens, en al is die rage misschien alweer over haar hoogtepunt heen, ik wil gauw nog een graantje meepikken.
Het onderstaande recept is van Michel Oliver, die 30 jaar geleden een programma had op de Franse televisie: La Vérité est au Fond de la Marmite. Deze Oliver komt uit een geslacht van grote koks, en is vanzelfsprekend geen familie van die Jamie Oliver die wel eens op de Engelse televisie komt of kwam. Het recept dat Michel Oliver hier geeft, is zo eenvoudig dat het geen vertaling behoeft, maar eerst zijn inleiding:


Elk jaar, halfweg juni, in het seizoen van de nieuwe look, hebben wij, mijn vader en ik een diner waar we ons te goed doen aan een gerecht dat wij als een der beste ter wereld beschouwen.
Als de look goudgekleurd en geurig de oven uitkomt, volgt er een ontroerde stilte vol erkentelijkheid. Daarna neemt elk een hele lookbol op zijn bord, haalt de teentjes zorgvuldig uit elkaar en met de achterkant van zijn vork drukt hij lichtjes op elk ervan. Wat er nu te voorschijn komt, is een gloeiendhete, gekonfijte lookpuree die wij uitsmeren op een sneetje boerenbrood, vers gegrild en flink ingeboterd. Nog wat grof zout, paar toertjes met de pepermolen…

Leve de maand juni jongens!
Kleine raadgeving onder ons: geef dat dinertje de zaterdag in de familie en vermijd om de zondag op minder dan 3 meter afstand met vreemden te spreken.

Ail nouveau au four!
.
Tous les ans, vers la mi-juin, à la saison de l’ail nouveau, nous faisons, mon père et moi, un dîner où nous nous gavons de ce plat que nous considérons comme un des meilleurs du monde.
Quand l’ail sort du four, doré et odorant, il s’ensuit un silence rempli d’émotion reconnaissante. Et puis, chacun prend une tête d’ail entière dans son assiette, sépare délicatement les grains et presse légèrement sur un grain avec de dos d’une fourchette. Il en sort une purée d’ail confite et brûlante que l’on étale sur une tranche de pain de campagne grillée bien chaude et largement beurrée. Un peu de gros sel, quelques tours de moulin à poivre…
Vivement le mois de juin, les enfants!
Un petit conseil amical: faites ce dîner un samedi en famille et, le dimanche, évitez de parler à un étranger à moins de 3 mètres.

Pour 6 personnes
Préparation: 5 minutes
Cuisson: 50 minutes

8 têtes d’ail nouveau (1kg).
1 cuillerée à soupe de beurre ramolli.
+8 cuillerées à café de beurre.
1 cuillerée à café de sel.
+24 pincées de sel.
1 verre (20 cl) d’eau

◊ Allumez le four (thermostat 6).
◊ Avec un couteau pointu enlevez la barbe de 8 têtes d’ail nouveau, puis coupez la queue de l’ail juste à ras de la tête (il faut que l’on voit le haut des gousses d’ail bien serrées les unes contre les autres).
◊ Beurrez largement un plat à gratin avec une cuillerée à soupe de beurre ramolli et saupoudrez le beurre avec une cuillerée à café de sel.
◊ Rangez les 8 têtes d’ail dans le plat beurré et salé.
◊ Sur le haut de chaque tête d’ail, juste dans le trou de la queue coupée, mettez 3 pincées de sel et posez 1 cuillerée à café de beurre.
◊ Versez 1 verre (20 cl) d’eau au fond du plat et mettez le plat au four pour 50 minutes.
◊ N.B. Toutes les dix minutes il faut arroser les têtes d’ail avec le jus formé par la cuisson de l’eau et du beurre. N’hésitez pas à ajouter un peu d’eau au fond du plat s’il en manque en fin de cuisson.

Michel Oliver
Mes premières recettes
Éditions du Rocher, 1982, p.94
.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit doet mij denken aan soort van een lookfondue dat ik ooit at met mijn Italiaanse gastfamilie toen ik in Turijn was voor een uitwisseling. Recept: men trekke zich drie dagen terug in een verlaten blokhut in de bergen met enkel familie. De eerste avond van dag 1 kan je dan je lookfondu bereiden. Pers hiervoor een bol look per kommetje olie (1 per persoon) en verhit dit op een fondustel). Vervolgens kan je hier brood, patatten, wortelen, kool of eender wat in soppen en eten. Naar verluidt was dit ooit een recept voor arme mensen, terwijl je nu al bijna een buitenverblijf van doen hebt eer je hier zorgeloos van kan genieten! Lieven

Marc Vanfraechem zei

moet ook heel lekker zijn geweest Lieven! Wat ik mij in dat recept van Oliver, dat ik geen enkel jaar oversla, telkens weer afvraag is: wie eet die laatste twee bollen dan op?

Marc Bergmans zei

Die zijn er natuurlijk voor wie achteraf nog behoefte heeft aan een toetje!

Anoniem zei

Goh die overige twee bollen? Ik zou ze alleszins niet beginnen invriezen, het zou een zonde zijn! Alleszins, je hebt mij overtuigd Marc, ik ga mij vrijdag eens aan je recept wagen!

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html