4 juni 2007

Onze eigen Drie-Keizersslag

.
Het grote debat vanavond tussen de drie kanseliers heb ik niet kunnen zien, omdat ik juist op dat ogenblik in elegant gezelschap een pint aan het drinken was op de Graslei. De conversatie daar ging weliswaar over koetjes en kalfjes, maar was toch levendig en interessant genoeg om ons bezig te houden, ook al gingen vanzelfsprekend de gedachten van tijd tot tijd uit naar de historische veldslag die zich op het kleine scherm aan het voltrekken was.

.Ik hoor nu in de samenvatting van het radionieuws, dat het een evenwichtig debat is geworden, mét inhoud. Bravo, dat is al een opluchting. En, anders dan in Austerlitz: .geen van de drie kanseliers ging af.
Dat kon ook moeilijk zou ik denken want de zelfgekozen thema’s waren blijkbaar werk, justitie en milieu. Drie zaken waarover je het wel eens kunt worden, aangezien je aan twee ervan weinig kunt veranderen. Justitie dan: hier inderdaad valt het mennèdzjment nog wat te verbeteren moet Guy gezegd hebben.
Thema’s als BHV, of nog immigratie, nationaliteitsverwerving, importbruiden, of tout court de verenigbaarheid van de islam met een beschaafde Westerse maatschappij …die lijken geen rol van betekenis te hebben gespeeld. Wellicht omdat er een kanselier ontbrak in het debat, en tegelijk alle anderen de oude Burgermanifesten vergeten waren.
Verbeter mij lezer als die zaken wél ter sprake kwamen, maar nu lijkt het mij haast alsof dit debat, zoals men zegt een maat voor niets is geweest.
.

3 opmerkingen:

Erik van Angeltjes zei

Neen, u hebt niets gemist.
En ja, het was zeer wijs van u te genieten van een pint en aangenaam gezelschap i.p.v. de schijnheilige drievuldigheid te volgen.

Marc Vanfraechem zei

Merci, erik van angeltjes, voor de inlichting.
Als er één ding is dat ik niet lust, dan is het de abdicatie van journalisten.
Dat kunnen zij op verschillende manieren doen: door de politici zélf hun thema's te laten bepalen en bijgevolg hun journalistieke vragen eerst te laten voorkauwen (de meest schandalige vorm), ofwel, iets minder schandalig maar zo mogelijk nog gedweeër: door ineens maar aan zichzelf dat soort van vragen te stellen, en die vervolgens ook te beantwoorden, een procédé dat vooral De Standaardlezer zal herkennen.

stefkens zei

Of de VRT-"journalisten" abdiceren ??? Het lijkt er eerder op dat zij de dans leiden. Zij plaatsen de uitgenodigde sprekers in een kader dat aan de uitgenodigde sprekers weinig ruimte biedt. De politici lijken zich hieraan volgzaam (maar tevens haast noodgedwongen) in te passen. Het zal wel zijn dat de invloedrijke politici op voorhand dat kader mee bepalen. Gezien
de politieke voorkeur van de dienstdoende journalisten zal aan hun voorbereidend werk waarschijnlijk weinig moeten bijgestuurd worden. Ook zonder his masters voice zijn de aangestelde staatsjournalisten hondsgewijs dienstbaar.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html