5 juli 2014

Jupilerjournalistiek


Negen malen daags wordt de rechtvaardige beproefd, zei een kerkvader. Ik geloof hem graag, en in zijn tijd zal dat cijfer correct zijn geweest, maar vandaag gaat alles sneller. Wie des ochtends de moeite neemt om een paar kranten in te kijken, mag zich nog voor het uur van de middag onder de rechtvaardigen rekenen.
Wie de geschriften van Yves Desmet leest, mag dit al bij zijn eerste kop koffie.
Zijn jongste artikel helemaal analyseren doe ik niet, lezer. Wie onder de rechtvaardigen gerekend wil worden, moet daar namelijk zelf ook iets voor doen.

Ik meen echter dat we al een derde van de weg kunnen afleggen als we volgende twee zinnen van Yves doorproeven en ons gezamenlijk ergeren aan zijn inhoudelijke leegte (“simpelweg wat gelukkiger”), zijn stilistische zwakte (“vertrouwensbarometers”), zijn ronduit onwaardige en slaafse wensgedachten (“de populariteit van zetelende regeringen verhogen”).
Vanzelfsprekend, we zouden nog een eind weegs kunnen gaan en beproevingen als “Ce n'est pas le moment om de Cassandra van dienst uit te hangen” in stilte over ons heen laten komen, wetend dat wij onze klep moeten houden.
“…in zowat alle landen die nog aan de kwartfinales van het WK deelnemen, lopen mensen simpelweg wat gelukkiger rond dan anders. Voor zover u de gekte nog niet zelf in uw eigen straatbeeld heeft opgemerkt, zie je ook de vertrouwensbarometers stijgen en de populariteit van zetelende regeringen verhogen.”

Aan u om de abdicerende, collaborerende knecht-journalist Desmet helemaal te lezen, rechtvaardige lezer. Bij hem lijkt meer dan één werveltje gebroken, of misschien te ontbreken.

6 opmerkingen:

Marjorie zei

Ja: inhoudelijk, stilistisch, en als lakei is Desmet geregeld een beproeving. Ik zal het vanhier van je over nemen om ook mijn puntenkaart van rechtvaardige te spekken, met een taalkundige opmerking.
Desmet schrijft dus "zie je ook de vertrouwensbarometers stijgen en de populariteit van zetelende regeringen verhogen".
Het werkwoord 'verhogen' is overgankelijk en betekent 'hoger doen worden'. Ik zie hier echter geen lijdend voorwerp staan (nl. dat wat populariteit verhoogt).
Yves bedoelt natuurlijk met zijn gebrekkig Nederlands gewoon dat de populariteit hoger wordt.
Dergelijke taalfouten maakt deze journalist al jaren en hij niet alleen. Overgankelijkheid is een onbekende in onze kwaliteitskranten.
Ik kan mij voorstellen dat Ludo Permentier van De Standaard zijn stukjes schrijft met een long rifle in de rug: over onze artikels geen woord!
Gesteld natuurlijk dat deze taaltuiner genoeg Nederlands kent om die fouten te zien.

Luc V. zei

Beste Majorie,
'verhogen' kan zowel in de vergankelijke als onovergankelijke betekenis gebruikt worden.

Marc Vanfraechem zei

Matthéus 23:12 En wie zichzelven verhogen zal, die zal vernederd worden; en wie zichzelven zal vernederen, die zal verhoogd worden.

Marjorie zei

@ Luc V.
Van Dale noch WikiWoordenboek zijn het met u eens. Het Vlaams Nederlandse woordenboek van Verschueren heb ik niet in mijn bezit.
Ander voorbeeld van krantenschrijvers' negeren van overgankelijkheid: het museum opent morgen. I.p.v. het correcte...(doe de oefening).
Overigens wordt mijn naam met twee erren gespeld.En een werkwoord in vergankelijke betekenis lijkt mij eerder een semantisch dan een taalkundig fenomeen.

@ Marc
Als zelfs de Bijbel overgankelijkheid kent, wie zou nog durven tegenspreken ;-)

Koenraad Elst zei

Even dit forum schaamteloos misbruiken om Marjorie te groeten. Je was stilaan uit mijn geheugen verdwenen, en ik ben blij dat je louter door in mijn blikveld te verschijnen mijn aandacht opnieuw op jou gevestigd hebt.

Marjorie zei

Ja ik ben er nog :-) Vriendelijke groet, Koenraad

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html