2 april 2006

De Arkprijs van het Veilige Woord voor professor Marleen Temmerman

..
De Arkprijs van Teirlinck lijkt na een halve eeuw wel op zijn laatste benen te lopen, of is toch aan een naamsverandering toe. Dat is eigenaardig want het ware “vrije woord” is de laatste jaren en maanden geen dag uit het nieuws geweest, en het wordt wel degelijk bedreigd, wat die prijs meer dan zinvol zou moeten maken.
De Arkjury lijkt echter een beetje moe te zijn geworden van het voortdurend op-eieren-lopen, van het omzichtig spieden- naar- een-schuilhoekje, van het kool-en-geit-sparen, en zij beschikt al lang niet meer over een vrije stem. Daarom kent zij haar prijs toe aan een persoon waar bij mijn weten geen noemenswaardige controverse rond bestaat.
Hoe flauw in deze tijden! Geen ernstig mens toch zal de verdiensten van mevrouw Temmerman aanvallen? In geen velden of wegen beken je iemand die haar wetenschappelijke woord betwist. Dat woord is allerminst bedreigd, en dus is er met die prijs iets loos.
Ach, waar zijn de tijden gebleven dat wij nog heldhaftig katholieken durfden uit te lachen, die onverdraagzame inquisitoren en heksenverbranders. Toen voelden wij ons nog hele kerels, al was onze strijd eigenlijk al gewonnen in de zeventiende en achttiende eeuw, door onze voorgangers Spinoza en Voltaire.
De laatste veertig jaar is hier echter een andere godsdienst opgedoken, maar daar zwijgen wij liever over, in naam van de verdraagzaamheid... want zó heldhaftig zijn wij ook weer niet .(ons wacht aan het eind geen Hiernamaals).
"Dat heb ik er niet voor over", .zei heel typisch het burgertrutje Kamagurka, toen hem over de cartoons iets werd gevraagd.
Veilig spelen à la Kama mag ook het devies van de Arkjury zijn geweest, maar dan moet zij voor haar prijs zoals gezegd een andere naam zoeken. Onder de oude naam is hij overbodig geworden.

.

2 opmerkingen:

hildekaspers zei

Wat een zalige en scherpe pen heb je toch, Mijnheer Vanfraechem.
Ik zou ze subsidiërenn als ik kon.
En voor je blog zou ik je de Arkprijs willen geven, de Arkprijs van het Stoute Woord dan, en zo hoort het ook.;)
Dit is werkelijk een blog om van te genieten.
(derde reactie toch maar wijselijk met leesbril, ijdelheid is mij nl. niet vreemd)

Marc Vanfraechem zei

Zulke dingen lees ik graag, beste Hilde, want ook de schrijvende mens heeft zijn weke kanten.
Maar na de verkiezing van nu weer Geert Buelens --met daarvoor die brave Luc Huyse, om van enkele anderen maar te zwijgen-- lijken mijn opwerpingen tegen de Arkjury, intussen al 4 jaar oud, niet helemaal redeloos te zijn geweest.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html