2 april 2007

Over vogels en vissen

.
Verschuivingen in de toonaard van kranten- en radioberichten merk je elke dag wel, en bij de meest verschillende gelegenheden. Soms zijn het niet eens verschuivingen, maar regelrechte koerswijzigingen. Gisteren wordt éénzelfde feit overal nog zus verslagen, vandaag zo. Hoe komt dat?
Neem nu weer die Franse non, sœur Marie-Simon-Pierre, die van de ziekte van Parkinson genezen is nadat zij tot de pas gestorven Karol Józef Wojtyła een devotie had gericht. Een grap zult u denken, want een beschaafde West-Europeër zijn die schellen al langer van de ogen gevallen. Ook katholieken zullen vrezen dat die Franse dokter er met zijn eerste diagnose lichtjes naast zat. “D’ailleurs”, mag Albert Coburg aan die dokter terecht opmerken, ”iedereen beeft al eens, en dat is daarom nog geen Parkinson”.
Ik moet nu denken aan die oude prof in de psychiatrie, zijn naam ontschiet mij spijtig genoeg, maar die verklaarde: “Als ik een schizofrenie diagnosticeer, dan is zij ongeneeslijk. . Zulke mannen hebben wij nodig, een dokter naar mijn hart, maar misschien was zijn diagnose eenvoudiger dan een Parkinson.
Ernstige mensen glimlachen als zij horen vertellen over wonderen, vliegende schotels, telepathie of openbaringen. Tot voor kort deden ook kwaliteitsjournalisten dat.
Maar de laatste tijd valt het mij op hoe geweldig serieus deze laatsten worden zodra het Bovennatuurlijke ter sprake komt. Daarnet konden zij hun collectieve lach nauwelijks bedwingen, en nu kunnen zij niet respectvol genoeg klinken. Die coördinatie, dat synchroonzwemmen intrigeert mij, want journalisten zijn tenslotte geen troep soldaten die, zoals Leni Riefenstahl zo mooi heeft aangetoond, op commando de meest ingewikkelde figuren kunnen uitvoeren. Maar Riefenstahl toonde een eenvoudig geval; er was vooraf geoefend dunkt mij, en alleszins werden de commando’s ter plekke luid en duidelijk geroepen. Van een triomf van de gezamenlijke wil is onder die omstandigheden geen sprake meen ik.
Ons geval is stukken complexer. Ik geloof al niet dat de journalisten eerst geoefend hebben, en evenmin hoorde ik ergens een bevel. Élisabeth Lévy, van onder meer France Culture, lichtte ooit de pensée unique van journalisten toe met : Pas besoin d’aucune censure formelle: il suffit que tout le monde pense la même chose au même moment.
Maar dat is net het probleem! Hoe komt die synchroniciteit tot stand? Bij sociologen of politicologen wil ik niet te rade gaan, u zult daar begrip voor hebben lezer, maar biologen buigen zich al langer over dit vraagstuk.
Een school vissen kan ook plotseling van richting veranderen, of een klad vogels, en hun wonderbaarlijke, tijdloze coördinatie boezemt verbazing in. Alle mogelijkheden werden door de biologen onder ogen genomen. Misschien zijn er chemische signalen in het spel, zogenaamde gradiënten? Of fysische, bijvoorbeeld drukverschillen? Of misschien is er toch gewoon een Leider die het voorbeeld geeft? want met hoge-snelheidscamera’s zien zij, weliswaar infieme, tijdsverschillen in de bewegingen van de groepsleden. Wiskundige hulpwetenschappers werden ingeschakeld, en computermensen, en wat nog, en die werken samen aan een oplossing van dit heel moeilijke raadsel. Een antwoord dat eenieder bevredigt is er geloof ik nog niet.
Even ingewikkeld als een school vissen of een vlucht vogels zijn gelukkig journalisten weer niet. Met eenvoudig analogiedenken komen wij al een heel eind.
Aangezien journalisten tegenwoordig niet meer mogen twijfelen aan ridicule verhaaltjes die afkomstig zijn uit andere godsdiensten dan het katholicisme, en aangezien tegenwoordig niemand het zelfs nog zou wagen te lachen als de een of andere kwiet hem in ernst vertelt dat de engel Gabriël in de zevende eeuw een boek heeft gedicteerd aan een kamelendrijver …enkel daarom profiteert ook het door journalisten nog altijd verachte katholicisme mee van hun panische non-discriminatiedrift, en daarom ook kan de ziekte van Parkinson nu genezen worden.
.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En de volgende dinsdag, in Het Elfde Uur, interviewde Andries Knevel een nog jongere vrouw, die na zeventien jaren intense pijn en aan het bed gekluisterd zijn ineens genezen was. Zij was de derde gast in het programma en dan weet je op voorhand dat het tijd voor godsdienst wordt. En inderdaad, zij en haar man dankten de Here God voor dit wonder, maar de wonderdoener was wel een gebedsgenezer geweest, ik ben de naam kwijt. De behandelende artsen stonden voor een raadsel en zij in het middelpunt van de belangstelling. Knevel hield zijn gezicht in de plooi, en geen knuppel-in-het-hoenderhokvragen. (Moesten daar katholieken gezeten hebben met een Mariawonder, dan zou het er leuk gespetterd hebben.)
Dit was een schitterende supersnelle (en hilarische, want iedereen weet dat Knevel heiligen en wonderen belachelijk vindt) repliek van de protestantse fundi's op het katholieke wonder. Een levende gebedsgenezer en een dode paus: who next?

Marc Vanfraechem zei

Helaas niet gezien Hel Decker, al kijk ik al jaren naar die Klier Knevel, zij het vaak toevallig. Uitstekende journalist, woordbegaafd, maar de kerel zwemt in zelfgenoegzaamheid, en dat maakt hem voor mij vaak weerzinwekkend (Knevel kan zich met reden zorgen maken over het Gericht op de Jongste Dag, waar hij voor de HEERE Heere moet verschijnen, en Deze schijnt de zonde der hoogmoed nogal zwaar aan te rekenen).

Anoniem zei

"Journalisten zijn vandaag kasteelknechten die 's avonds in de dorpskroeg vrijheidsliederen zingen. Zolang ze mogen blijven zingen, is er niets aan de hand. Denken we. Maar het is de kasteelheer die de dorpskroeg laat openhouden door een andere van zijn knechten, de waard. Zo verteren ze bij hem wat ze eerder op de dag bij hem verdienden. Daarom laat hij ze zingen. Maar de dag dat ze zouden gaan samenzweren, grijpt hij in. Dan worden de leiders bevorderd tot opzichter, of ze worden met stokken van het terrein gejaagd. Dan is het mooie liedje uit."

(Luc van Balberghe)

Marc Vanfraechem zei

Mooie tekst Luc, hij kon zo uit Cyriel Buysse komen. Maar journalisten waren in zijn dagen nog journalisten, dus ik denk dat je hem zelf geschreven hebt. Bedankt voor de reactie!

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html