11 november 2007

Mee zijne vlieger, hij ging omhuuge!

.
En het was vooral het ziene weerd hoe hij is neergedaald vannacht.
Want commandant Jacques Wilmart is weer onder ons, terug van Tchad. Met zijn ziek hart zal hij geen kleine negertjes meer kunnen rondvliegen, alvast een positief punt.
Dat hij werd teruggevlogen met Air-Flahaut, op kosten van de Vlaamse belastingbetaler dus, lijkt mij misschien minder positief.

Voor onze simpele Vlaamse journalisten is die oude Wilmart enkel een brave ex-Sabenapiloot die zich inzet voor de Derde Wereld, maar op Franstalige sites lees je wel iets over banden met huurlingen, en zelfs met de ons onlangs ontvallen “colonel” Bob Denard, de Franse huurling (Gilbert Bourgeaud was zijn echte naam) die in dienst van De Gaulle en Mitterrand smerige zaakjes oploste in Noord-Afrika en vervolgens, in dienst van Boudewijn, Tsjombé en de CIA, onder meer in Katanga.

Mij lijkt Wilmart nog wat jong voor de genoemde klussen, maar het is vanzelfsprekend moeilijk te beoordelen of hij niet inderdaad in soortgelijke latere circuits zijn neus heeft laten zien.
Verdacht vond ik het in elk geval dat hij op slag, bij de eerste noot die wij van die Arche de Zoé hoorden, door de Franstalige en Belgicistische milieus werd bewierookt als hadden wij hier een nieuwe apostel der armen voor ons. Dat leek sterk op een ordewoord. Misschien vond men in die kringen dat het gerecht van een andere staat best niet te diep ging graven?

Ook aan de verklaring van Jacques Wilmart, onmiddellijk na zijn landing in Melsbroek zat een luchtje.
We beseffen niet in wat voor gelukkig landje wij leven, aldus onze hartpatiënt, en het zou dom zijn om daar iets aan te veranderen.

Wilmart zal over dat soort problemen, hoop ik, niet zitten piekeren hebben terwijl hij met zijn kostbare vracht het Afrikaanse luchtruim doorkliefde.
Maar misschien kreeg hij dat mooie BHV-toespraakje, dat op de RTBf de gepaste aandacht kreeg, wel in de hand geduwd door Anne-Marie Lizin, onze ex-Senaatsvoorzitster die begrijpelijkerwijs ook in Vlaanderen graag enige stemmen ronselt, en die in Melsbroek op het appèl was?

Donnant donnant quoi!

.
.

7 opmerkingen:

raf zei

Misschien boek ik nog wel een last-minute bij Air-Flahaut alvorens dit reisbureau roemloos uit dit gelukkige landje verdwijnt. Maar ik maak mij geen illusies: ik ben niet Franstalig, geen minnaar van de Belgische constructie, geen inwoner van Nivelles, geen PS-er, en nog vanalles niet.
Later, als ik mijn kleinkinderen over vroeger zal vertellen, zal ik misschien (maar dat is echt niet zeker) met nostalgie terugdenken aan de tijd 'toen wij zo dom waren om iets te veranderen'.

Anoniem zei

zondagavond was de VRT weer goed bezig, in bijna elk nieuwsitem werd het mogelijk einde van België erbij gesleurd ...
ik zag dus uitsluitend België verdedigd worden (dank u VRT journalisten)

-door bange belgicistische hoogbejaarde oudstrijders
-door een piloot die in t beste geval belachelijk naief is, in slechtste geval gewoon een kinderdief is

ik wed dat ze op de VRT nieuwsdienst de consequentie ervan niet inzien ... ;-)

en toch, ik heb me mateloos geërgerd aan t feit dat zulk een dubieus figuur als Wilmart, op de openbare omroep een forum krijgt aangeboden om zijn hoogst persoonlijke visie op de regeringsvorming te ventileren ... mocht ik hoofdredacteur zijn, ik stuurde die journalist terug met een stevige uitbrander wegens zoveel onprofessionaliteit ... mocht ik televisiebobo zijn, ik deed t zelfde met de hoofdredacteur ...

groet,
koen

Anoniem zei

Ondanks de aangekondigde dood van België , geloof ik persoonlijk niet dat het zover komt . In elk geval mijn persoonlijk geluk en welzijn laat ik daar niet van afhangen . Als er iets Belgisch is dan is het compromissen vinden in schijnbaar hopeloze situaties . Zowel Vlamingen als Walen zijn altijd onder de voet gelopen door Duitsers , Oostenrijkers , Spanjaards , Fransen .....we zijn voor overleven geboren....we vinden er wel iets op....zekers da , surement !

L.A.

Marc Vanfraechem zei

@L.A. : dan hoop ik, met uw welnemen, toch dat het enigszins anders afloopt... en liefst wel snel ook, want ik wil niet eindigen als een Mozes die het Beloofde Nederland enkel vanuit de verte heeft mogen zien ;-)

Marc Vanfraechem zei

@koen: anderzijds is het ook grappig om te zien hoe de paniek heeft toegeslagen, vooral bij een zender als de RTBf.
Ils font flèche de tout bois, en als dan die brave oude Wilmart (een figuur van Hergé leek hij me, schommelend inderdaad tussen de twee uitersten die u noemt) al direct wordt ingeschakeld door zowel het politiek als het journalistiek personeel terplekke, dan heeft dat toch ook iets ontroerends, niet?

Anoniem zei

De gesprekken tussen Balkenende en Leterme , daar krijg ik ook geen natte dromen van....tussen Femke Halsema en Caroline Gennez sja....

groetjes L.A.

Marc Vanfraechem zei

@L.A. I can see your point.
En zonder iets ten nadele van Caroline te willen zeggen, maar zeker ook het feit dat Femke in het geniep, als de camera er niet bij is, vaak buiten sigaretten gaat smoren, maakt haar tot iemand waar ik best het land mee wil delen.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html