23 juni 2008

Als onze kranten zwijgen, dan La Dernière Heure

.


Lola, 21 jaar, werd door twee mannen overvallen. Pendelaars zagen het, maar reageerden niet.
Sint Gillis. Tot ons spreekt een verontwaardigde, verscheurde en geschandaliseerde vader. “Mijn dochter werd verkracht in het Zuidstation. In Brussel. De hoofdstad van Europa. En volslagen straffeloos.”
We zijn 12 juni. “Mijn dochter kwam terug van Waterloo. Negen uur in de avond. Toen ze de trein uitstapte, ging ze naar Bancontact. Een plek waar volk voorbijkomt. Nochtans is het daar dat het drama is gebeurd.
“Midden in een station. Hoe is zoiets mogelijk?”, gaat de papa van de éénentwintigjarige Lola verder. “Twee man hebben haar verweten dat ze geen hoofddoek droeg. Mijn dochter is mooi. Ze is blond met blauwe ogen.”
Daarna ging het snel allemaal. “Eén van de aanvallers haalde een mes tevoorschijn. Mijn dochter werd tegen de wand van de Bancontact gedrukt. Met het mes op haar keel werd ze door één van de kerels verkracht. De andere keek toe.”
Het was negen uur. Buiten is het nog licht en het station is op verre na niet leeg. “Er passeerden mensen. Mijn dochter weet zeker dat ze minstens drie mensen heeft gezien. Geen van hen maakte halt om haar te redden.”
Als de verkrachting voorbij was zijn de aanvallers in alle rust verdwenen. “Het waren twee Noord-Afrikanen. Ze hadden zich niet eens vermomd. En vertel mij niet dat ik een racist ben als ik je vertel waar ze vandaan kwamen! Mijn dochter werd verkracht omdat zij geen hoofddoek droeg. Zo is dat!”
Lola is naar een vriendin gevlucht. “Moet ik je vertellen in wat voor toestand zij was?” Een paar minuten later werd de jonge vrouw in het ziekenhuis opgenomen.
Vanzelfsprekend is er klacht ingediend. “De mensen van de politie waren zeer professioneel. Op de kleren werd beslag gelegd, en er werden DNA-stalen genomen.”
Maar helaas, de schuldigen zijn nog op vrije voeten… “In de nasleep van de dood van Joe Van Holsbeeck heeft men bij hoog en laag uitgeroepen dat er in de stations meer veiligheid zou komen. Het bewijs is er nu, met mijn dochter, dat er niets is veranderd. Camera’s op alle plekken in het Zuidstation zijn er niet, nochtans één van de drukste stations.”
Marc is bitter. “Ik heb mijn buik vol van dat België, waar werkelijk àlles kan. Zones van wetteloosheid, die zomaar worden overgelaten aan jongeren op drift. Die verkrachters wilden maar één ding: mijn dochter misbruiken, haar bezitten en vernederen, omdat zij niet was zoals zij denken dat jonge vrouwen moeten zijn… Het is een schande.”

Emmanuelle Praet
La Dernière Heure, 20/6/2008
.
_______________

P.S. blijkbaar had De Standaard op zijn Brabantse regionale bladzijden zaterdag, dan toch een verslagje. Zulke discretie zorgt er natuurlijk voor dat 99% van de Vlamingen niéts zullen vernemen.
.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

stond ook in het Nieuwsblad, zo achterlijk zijn we niet...

rwdm

Marc Vanfraechem zei

Ja rwdm, maar ik miste het op een zichtbare plaats daar... minstens evenwaardig met het gevoetbal.
En bij Kwaliteitskranten en -media miste ik het helemààl. Deze beschouw ik dus als medeschuldigen, per omissionem.

Fernand Ronsmans zei

Heer Vanfraechem,

het siert u dat u deze tekst plaatst! Zelf leef ik (z)onder de armoedegrens en draag daarvan de sporen, zodat ik op een dag in het Zuidstation werd aangehouden ... omdat ik op de trein zat te wachten; na controle van mijn ticket werd ik vrijgelaten, maar in de gaten gehouden.
(Een tijdje geleden verweet u mij orakeltaal. Ik bedoelde toen: zonder de taalfouten van anderen en zichzelf over het hoofd te zien, toch vooral de denkfouten aan te pakken.)

Met achting,
fernand,

Anoniem zei

Vergelijk hiermee de berichtgeving over 'racistisch incident' met fietser in Antwerpen,eind maart j.l....

Marc Vanfraechem zei

@Fernand Ronsmans: merci voor de lof, maar wij weten allebei dat mijn stukje nooit had hoeven verschijnen ...als de Vlaamse journalisten hun werk naar behoren zouden doen.
Misschien heb ik u destijds op de teen getrapt, beste Fernand, met mijn zinnetje : Ik ben altijd bereid om naar mijn lezer te luisteren, maar niet naar een delphisch orakel. ?
Maar dat schreef ik enkel omdat ik echt niet begreep waar mijn (evident mogelijke) denkfout zàt, en u mij dat ook niet verteld had.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html