15 juli 2008

Een eerbaar man

.

.Ik had mijn twijfels bij hem, maar met het aanbieden van het ontslag van zijn regering (die nooit een regering is geweest, laten we wel wezen), .heeft Yves Leterme een daad gesteld die in de Belgische geschiedenis haar voorgaande niet heeft.
Chapeau!
En mijn innig medeleven aan:
.citoyen Albert Coburg.
.

18 opmerkingen:

figaretto zei

Indien het een berekende daad van Yves Leterme is om een crisis te rekken gedurende meer dan een jaar en hierbij duidelijk naar voren laat komen dat het de Franstaligen zijn die de crisis voeden, dan is hij daar meesterlijk in geslaagd.

Men kan zeggen dat hij er al veel eerder de brui had moeten aan geven maar het resultaat daarvan had misschien als enig resultaat opgebracht dat er een belgicist voor de proppen was gekomen die ons met een zoveelste tussendoors
compromis had opgezadeld.

Yves Leterme . De man die mislukte of de man die België opblies ? Of de man die beide dingen tegelijk deed ?
Gewild of ongewild ? Leterme komt de geschiedenisboeken in. Over Michaël Gorbatsjov heb ik gelijkaardige twijfels.

Marc Vanfraechem zei

Ik meen achteraf ook (want ik had daar niet direct aan gedacht) dat de regering Leterme, en haar duur, nuttig zijn geweest. Tenslotte zijn nu eindelijk zelfs op de linkerflank al stemmen te horen, die héél anders klinken dan een jaar geleden.

Marc Vanfraechem zei

interessante conversatie, ook met Franstaligen, over deze korte tekst, op In Flanders Fields. Zelfde blogtitel.

Anoniem zei

Straks zijn we van Wallonië en van het Vlaams Belang af,in één slag.Als het zover komt hang ik de Leeuw uit.

Flandria Nostra

Anoniem zei

Beirke van Coburg is België weer aan 't lijmen.Ben niet zo overtuigd dat Leterme zo eerbaar is.Ik zie hem nog met het Beirke verder dansen.

manna in de woestijn

Marc Vanfraechem zei

@Flandria Nostra: dat we in dat geval van het Vlaams Belang "af zijn", zou wel eens kunnen, al zijn er behalve de Vlaamse onafhankelijkheid nog wel een paar thema's waar zij op kunnen rekenen.
Overigens weet ik niet of ze bij het Belang het ook erg zouden vinden, dat hun belangrijkste doelstelling werkelijkheid wordt? ...misschien nog grotendeels dóór het cordon sanitaire, dat er enkel om belgicistische redenen en om geen andere is gekomen, zoals iedereen moet zien (politicologen en journalisten daargelaten).

Tjerri van 't Faubourg zei

Beste Marc,

Neemt U nu Uw pet af omdat deze noeste werker zijn Vlaamsche kop boven het maaiveld van het Belgische establishment heeft durven steken of bent U simpelweg verbaast dat er sowieso een gemandateerde Vlaming een "no pasaran" heeft durven declameren.
Zijn kop gaat er af, de maaidorsers uit de Coburg garage draaien warm. Deze Pyrus overwinning zorgt voor euforie binnen de Vlaamse rangen maar ze zijn er nog niet, bijlange niet. Tot spijt wie het benijdt. Ik hoop graag dat ik me hierin vergis.

Met vriendelijke Vlaamse groet,

Tjerri

Marc Vanfraechem zei

@Tjerri: ik neem mijn pet inderdaad af voor deze beslissing van Yves Leterme, en dat wij daarmee er nog lang niet zijn besef ik zeker.
Maar dat hij gewoon zou zijn doorgegaan (zoals de Franstaligen willen ...en De Morgen wil -- stel u die hypocrisie voor, en herlees wat ze tot voor een week nog schreven over Y.L.!), dàt was pas een gruwel geweest.
De lafheid van de Franstalige argumentatie ("de sfèr was guoede" "een gespreg ouas moggelèk"), en hun roep om een Leterme II bewijzen dat zijn beslissing de enig juiste was... na zijn aanvankelijke woordbreuk. Mijn stem zal Leterme niet krijgen, maar: er is meer vreugde in de hemelen om één zondaar die zich bekeert, dan om negenennegentig rechtvaardigen die geen bekering nodig hebben ;-)

hel decker zei

Na deze geïnspireerde analyses klinkt het wat triviaal, maar ik houd wel van de (kleuren-)iconografie van dit korte berichtje. Zoals ook de cartoon die bij dit onderwerp aansluit mij een verruimende human interest ervaring bezorgde.

Anoniem zei

Blijkbaar is die link geblokkeerd. Het betreft een cartoon van Ruben.NL in De Standaard van 16/7/08 op pag. 64.
hel decker

Tjerri van 't Faubourg zei

Link werkt nochtans. 't Zal een Vlaamse zijn :-)

Tjerri

Tjerri van 't Faubourg zei

Ben net rechtgekrabbeld nadat ik van mijn stoel was gevallen. Leterme doet voort en drie tricolore vazallen moeten voorkomen dat hij zich nogmaals vastrijdt in het communautaire drijfzand. Op het paleis wisten ze niet zo snel een Vlaams telefoonnummer op te snorren, anders was er zeker een Flamand de service bij geweest. Zet je chapeau maar terug op Marc.

Je fascist van dienst,

Tjerri

Anoniem zei

beirke heeft het weer eens voor elkaar, of beter gezegd de politiekers hebben Leterme weer in de danspiste gegooid.Een 'eerbare' man, nee dus gewoon: cheat and pretend , as usual....

manna in de woestijn

Marc Vanfraechem zei

@manna: om in het Engels voort te doen, stay cool, man! De belachelijkheid mag voor mij best nog even duren. Er komt helemaal geen oplossing, dat ziet toch iedereen. Ik zet mijn hoed, die ik even had gelicht, inderdaad weer op maar zoals gezegd: na 178 jaar wachten, mag de doodsstrijd wat mij betreft nog wel enkele weken duren. Of zoals met zijn zachtaardige karakter schaakmeester Bobby Fischer zei over zijn tegenstanders: I like to see 'em squirm.

Marc Vanfraechem zei

@hel decker: zeer bedankt voor de appreciatie!

Anoniem zei

Niet om het gedrag van Leterme goed te praten, maar ik vind wel dat de man zeker respect verdient. Tenslotte is hij geen separatist, en ook zijn partij niet. Aan de ene kant moet hij zien zoveel mogelijk Vlaamse eisen te realiseren, aan de andere kant moet hij opletten dat België niet barst. Ik meen dus dat al met al, hij het gezien de hardleerse houding van de Francofonen, en de niet minder stugge stellingen van nv-a, hij het nog vrij goed doet.
Hij doet me denken aan een man die in een donkere kelder vol buskruit een naald moet zoeken om zijn gescheurd kruis te naaien. Hij heeft zich al zo dikwijls moeten buigen voor partij, partij-partner en koning dat ze uit de naad is.Hij zou wel willen licht maken door een lucifer aan te steken, maar dan riskeert hij dat het buskruit ontploft. Daarom blijft hij zoeken op handen en voeten, hierbij geholpen door een drietal demente bejaarden, die voor die gelegenheid uit het gesticht werden ontslagen. Eigenlijk lopen die hem meer in de weg, en doen niets dan elkaar feliciteren met hun onverwachts succes, of halen herinneringen uit de vroegere tijden op: expo58, de eenheidswet,Eddy Merckx en Paul Van Himst....Neen, dit alles in acht genomen: een grote chapeau voor Leterme, opgestoken duim!

Gandalf

figaretto zei

@ Gandalf

Leterme verdient respect, zegt u, want "tenslotte is hij geen separatist".
Moet ik hier nu uit afleiden dat separatisten dan géén respect verdienen ? Dat zij géén eerbare lieden zijn ?
Ook hebt u het over "de niet minder stugge stellingen van nv-a". Voor zover ik kon volgen heeft deze partij zich steeds neergelegd bij de ultimatums en deadlines haar aangeboden (opgedrongen ?)door haar coalitiepartner, zij het dikwijls met tegenzin. Nu ook weer is ze bereid een uitstel te aanvaarden tot 1 augustus. Een datum die blijkbaar gesuggereerd werd door AlbertII.

Neen, ik vind niet dat we het hier kunnen hebben over stugheid. Souplesse lijkt me een betere omschrijving. Of buigzaamheid als Nederlands synoniem. Zelf vind ik dat deze buigzaamheid stilaan gênante trekjes begint te vertonen.

Anoniem zei

@figaretto

Neen, figaretto, het is zeker niet mijn bedoeling om separatisten als oneerbaar voor te stellen. Ik ben zelf separatist in hart en nieren.Maar mijn kleine hommage aan Leterme was licht ironisch bedoeld. Dit geschreven zijnde heb ik wel een zeker respect voor iemand die moet schipperen tussen elkaar afstotende polen, de man heeft het niet voor de wind, en tracht te laveren met de middelen die hij heeft. Niet al te veel lijkt mij, als ik de drie figuren bekijk die hem moeten helpen.
En vanuit Letermes perspectief is de nv-a zegen en kwaal.Die partij heeft hem groot en klein gemaakt.

groetjes Gandalf

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html