1 juni 2011

Astralement vôtre

.
De wetenschap der astrologie kwam afgelopen week twee keer in het nieuws. Eerst was er die zaak met dat wc-papier in de Carrefour, waar astrologische symbolen op gedrukt stonden. Het waren zonder meer de gebruikelijke tekens voor Maagd en Steenbok, maar sommige medeburgers vonden sommige krulletjes toch te zeer op de naam van Mohammed lijken. Gelukkig deed Carrefour onmiddellijk een communicatie, en lieten zij weten dat het lasterlijke ontlastingspapier al in 2008 uit de rekken was genomen. Het ziet ernaar uit dat alles nog geregeld zal raken zonder dat er ook maar één druppel bloed aan te pas komt.
En dan was er Neelie Kroes. Haar naam kent iedereen want zij is een van de zes of zeven vicepresidenten van de EU. Van haar ex-man, de oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister Bram Peper, kwamen wij nu te weten dat Neelie graag astrologen raadpleegt voor zij beslissingen neemt.
Of die mededeling zo schokkend is, valt nog te bezien. Reagan en zijn Nancy deden dat ook, Bliar en zijn Cherie ook, en zelfs Mitterrand deed het, misschien buiten medeweten van zijn vrouw.

François raadpleegde graag en frequent Élizabeth. Élizabeth Hanselmann Teissier (Algiers, 1938) is de Duits/Zwitsers-Algerijns-Franse TV-astrologe die haar carrière begonnen was als model voor Coco Chanel, vervolgens poseerde voor ELLE, Vogue, Harper’s Bazaar enzovoort, en later zich tot de wetenschap aangetrokken voelde. Jarenlang was zij op Franse en Duitse zenders graag gezien in astrologische duidingsprogramma’s.
Voor die populariteit was een goede reden: soms deed ze ook goede voorspellingen. Zo wist zij begin 1993 al dat Boudewijn Coburg dat jaar zou aftreden pour raisons de santé.
Critici zijn er altijd –denken we maar aan die kerels van Skepp– en die zullen opmerken dat het mooier, of liever sterker was geweest als Teissier had voorspeld dat Baudouin meteen ook het loodje zou leggen.

Hoe precies moet iemand zich wel uitdrukken? En natuurlijk is er de last der jaren, en soms gaat het astrologische rekenwerk haar niet meer zo goed af. Zo is er recent een soort schaduw gekomen over haar voorspelling dat Dominique Strauss-Kahn un destin présidentiel te wachten stond.
Maar dan zou ik toch willen opmerken dat de 7de april van het jaar 2001, met andere woorden op haar 63ste, deze Élizabeth aan de Sorbonne een doctoraatsthesis heeft verdedigd, en dat zij daar onder het bezielende promotorschap van prof. Michel Maffesoli Docteur en Sociologie geworden is. De titel van haar thesis vertalen, laten we aan een beter man over: Situation épistémologique de l'astrologie à travers l'ambivalence fascination-rejet dans les sociétés postmodernes, maar zij kreeg wel de vermelding très honorable.
We mogen aannemen dat de Skeppmensen nu eventjes zoet zijn, en dat zij in de toekomst de astrologie even ernstig zullen nemen als de sociologie.
...En nu moest het hier eigenlijk over onze Neelie gaan. Door Élizabeth is zij in de verdrukking gekomen. Ik reken op begrip bij de lezer.

Stukje verschenen in de Knack vandaag
.

10 opmerkingen:

PN zei

http://www.skepsis.nl/teissier.html

Skepp heeft zich er blijkbaar al mee beziggehouden.

Marc Vanfraechem zei

ha, dat wist ik niet! bedankt PN. Maar de kwaliteiten van Teissier moeten aan iedereen toch opvallen!

Koenraad Elst zei

Het gaat niet om een thesis in de astrologie, wel een over de sociologie van astrogeloof. Dat lijkt me een volkomen legitiem onderwerp voor een academische thesis, evenzeer als de sociologie van marxistisch of freudiaans bijgeloof. Verschil is dat er daarnaast ook talloze thesissen goedgekeurd zijn die vanuit het freudiaans of marxistisch paradigma geschreven zijn, hoewel die luidens Popper even weinig wetenschappelijk zijn als de astrologie.

Marc Vanfraechem zei

Dat zou de titel inderdaad laten vermoeden Koenraad, maar de thesis is gewoon een (onhandige) apologie voor de astrologie. Er zijn vele kritieken te lezen op het web, en één ervan gaf ik als link bij "promotorschap".

Koenraad Elst zei

Als terloopse lezer van een loutere verwijzing naar die thesis mag ik gerust afgaan op de titel en het boek beoordelen op zijn titelblad. Maar in het geval van een academische jury is diezelfde achteloosheid inderdaad onthutsend. Wegens het onderwerp is hierover wat hilariteit ontstaan, maar hoeveel thesissen over serieuzere onderwerpen geniet een gelijkaardig onzorgvuldige beoordeling?

Marc Vanfraechem zei

Dat heeft nog een aardige rel opgeleverd, en ook enige schaamte bij haar collegae doctores scientiae sociologicae ;-)

Disgrace zei

Iedere ochtend placht ik de horoscopen in de krant te lezen vanuit het perspectief van iemand die vandaag gaat sterven. "De zaken lopen vandaag niet zoals je graag wilt. Zet een glimlach op, dat maakt de problemen meteen een stuk minder erg". Als dat niet oplucht, dan weet ik het ook niet meer. Wel stel ik me vaak de vraag hoe een ster op een paar miljard kilometer afstand een onderscheid kan maken tussen mensen alnaargelang hun geboortedatum (een dankbaar onderwerp voor een thesis, niet?)

PN zei

Aan Disgrace.

Een leerzaam (inmiddels gestaakt) blog over een boek, dat ik zelf vooralsnog ongelezen heb gelaten, behandelt precies die vraag.

http://achillevandenbranden.blogspot.com/2010/09/astrologie-zin-of-onzin-ronny-martens.html

Marc Vanfraechem zei

@PN: ik heb nog nooit een boek over astrologie gelezen, ook niet een dat de zaak probeert te weerleggen. Aan weerleggen is ook geen beginnen: mensen willen graag onnozelheden geloven.

disgrace zei

Aan PN

Staat Achille op non actief? Spijtig. Ik heb altijd genoten van die blog omdat ik hier, in tegenstelling tot bij 99% van de recensies,het gevoel had dat de bespreker effectief het boek gelezen had.(zeldzaam)

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html