1 december 2015

Meeklappe over wereldpoletiek


Op zijn pagina elf heeft De Morgen een piepklein berichtje over het neerhalen van de Russische straaljager door Turkije (onze NAVO-bondgenoot). Dat contrasteert enigszins met hun uitgebreide aandacht voor het al dan niet seksistische karakter van de ingangsproef geneeskunde – en toegegeven, dat is ook een kwestie die iedereen in de ban houdt. Laat ik nochtans niet te negatief zijn: over gendertoiletten hield De Morgen vandaag zijn mond.

Maar nu terug naar de nare wereldpolitiek: “De vete tussen Turkije en Rusland om het neerhalen van een Russische jet afgelopen dinsdag gaat soapgewijs voort.” Dat schrijven de lichten van De Morgen. Eigenlijk waren het de lichten van Belga, maar zij drukken het wel af. En beter is natuurlijk “door” in plaats van “voort”, maar een krantenlezer moet iets kunnen hebben.

Wat een “vete” is, laat ik de Dikke van Dale hiernaast uitleggen want journalisten kennen vandaag ook niet meer het onderscheid tussen een vete en een oorlogsdaad. Overigens ging in het bijzijn van Erdoğan net nog de Moskouse “Kathedraalmoskee” open. Plaats voor tienduizend man. Wat de Dikke ook moge vertellen, het moet hier om een heel jonge vete gaan.

Goed, ze weten dat niet. Wijst dit op een gebrek aan algemene ontwikkeling? Lijkt wel, want ook die vertaling “dwaling” uit het Russisch moet het product zijn van een magere woordenschat. Anderzijds, deze schrijvende jongelui kijken blijkbaar wel graag naar tv-reeksen, aangezien ze het over een “soap” hebben. Het gaat dan wel over wereldpolitiek op hun pagina elf, maar tenslotte haalt ieder zijn beeldspaak uit de culturele sfeer waar hij zich thuis voelt.

Wie zijn toch de lezers die dit soort artikelen ernstig nemen, vraag ik mij soms af.

5 opmerkingen:

Rudi zei

"Wie zijn de lezers...": ze bestaan en raar genoeg zuigen ze de informatie op als manna, kritiekloos.
Rudi

Marc Vanfraechem zei

Het komt uit de hemel neergedaald, maar dan wel voor zeer weinig lezers (zonder overheidssteun waren er geen kranten in Vlaanderen). En die taalfouten, sommigen denken dat het muggenzifterij is van mijn kant, maar die wijzen altijd op een gebrekkig denken, op een gebrek aan kennis van de juiste betekenis van woorden, op een gebrek aan belezenheid, op een gebrek aan cultuur met andere woorden.

Rudi zei

Het is helemaal geen muggenzifterij. Taal is het instrument van de journalist. Zij mogen dat zorgvuldig gebruiken. Maar ja, als framing belangrijker is dan de feiten. Gelukkig zijn we niet meer afhankelijk van de manstream media.
Rudi

Marc Bergmans zei

Claims worden inderdaad niet "gegeven", maar dat staat er dan ook niet... Er staat dat Poetin invulling gaf aan een claim. Quandoque dormitat bonus Homerus ;-) Gek dat tot dusver niemand dit heeft opgemerkt. Overigens natuurlijk helemaal akkoord met de teneur van uw commentaar - als u alle malapropismen en kreupele wendingen in het artikeltje van De Morgen/Belga had willen signaleren, dan was uw stukje twee keer zo lang (en maar half zo puntig) geworden.

Marc Vanfraechem zei

Merci, Marc Bergmans. Heb het zinnetje geschrapt: ik was inderdaad ingedommeld.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html