12 augustus 2020

Schooltelevisie blijft nuttig!


Of iemand nog maar pas, of al generaties in Blankenberge woont of in Oostende: elke kustbewoner zal je het fenomeen van eb en vloed bevestigen. Woont iemand echter in Athene of Varna of Constantinopel, dan heeft die brave ziel bijna geen ervaring met getijden.

In de wateren van de Middellandse Zee of de Zwarte Zee zit minder beweging – eigenlijk zijn dat eendenvijvers – en vandaar dat je in je hotel in Athene geen wc-papier mag doorspoelen. Dat papier raakt niet meer weg van de kust, en door het spel van de wind spoelt het soms weer aan.


Nu woont niet elke Vlaming aan de kust, en dus was het niet zo gek dat een schooljuf op de televisie dat natuurverschijnsel uitlegde aan de domme inlanders. Want inderdaad, tweemaal daags wordt het Noordzeestrand korter en er is bijgevolg minder droog zand om op te liggen.

Doordat ik enkel een fragment zag van de webinar van juffrouw Taspinar over de getijden, mag ik niet oordelen over de wetenschappelijkheid ervan, maar ik hoop dat die even grondig was als de bespreking die Karel van het Reve in 1984 wijdde aan dit verrassende fenomeen.



2 opmerkingen:

Marc Bergmans zei

Het grappigste in dit hele stukje vind ik nog de mededeling (die ik niet uit ervaring kan bevestigen) dat je in Athene het toiletpapier niet, maar menselijke excrementen vermoedelijk wel, door de WC mag spoelen. Nu wil ik best geloven dat beide producten onder de invloed van wind en zeestromingen wellicht niet exact hetzelfde gedrag zullen vertonen, maar toch! – een en ander lijkt me niet het ideale verkoopargument voor ’n Griekse strandvakantie. Jammer dat Karel van het Reve geen beschouwing heeft gewijd aan het nut van afvalwaterzuiveringsinstallaties en het gevaar van kurieren am Symptom . Nee, dan ging men vroeger weliswaar even inefficiënt maar net iets minder verhullend met dit soort vervelende ongemakken om, zoals moge blijken uit de volgende anekdote (New Scientist, Aug. 7th, 1999):

Queen Victoria visiting Cambridge and, looking at the Cam at a point below a sewage outfall, [asked] what the pieces of paper floating on the river were. “Those, Ma'am,” replied an attending official, “are messages telling people not to bathe.”

Marc Vanfraechem zei

Mooi! een pracht van een antwoord.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html