31 december 2022

Joseph Ratzinger en de Vlaamse pers


Ik lees op de site van de VRT dat Peter Decroubele de vanochtend overleden Joseph Ratzinger ‘onbehouwen’ noemt. Ook deed die man volgens hem: “…weinig om bruggen te bouwen naar andere religies, integendeel. Hij schopte de moslimwereld door een Byzantijnse keizer te citeren die de islam als kwaadaardig en onmenselijk typeerde.”

De islam kun je inderdaad ook de godsdienst van de vrede noemen, en dan ben je niet onbehouwen, maar of die vlag de lading dekt is minder duidelijk.
Overigens verwijst Decroubele hier naar een academische toespraak die toen in de Vlaamse pers onopgemerkt bleef, en waarin Ratzinger zich tot wetenschappers richtte: “Glaube, Vernunft und Universität. - Erinnerungen und Reflexionen.” 
Hier op victacausa was meteen wél een gedeeltelijke vertaling te lezen van die redevoering, een stukje dat ik haalde uit Le Monde, die hiervoor blijkbaar aandacht had.
Vraag blijft natuurlijk of je in een wetenschappelijke redevoering iemand mag citeren. Decroubele denkt dat zoiets onbehouwen is, en alvast voor moslims kwetsend kan zijn.*
________
* Later en onder grote druk verontschuldigde Ratzinger zich voor zijn citaat. Volkomen ten onrechte.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik citeer Rik Torfs: “ het beste wat Ratzinger gedaan heeft is zijn ontslag als paus”
Aldus de professor die alles best weet en zichzelf voorbijloopt in laagheid en eigenwaan.
Dirk Geeroms

Rudi zei

https://courrierdeslecteurs.wordpress.com/2006/09/26/2006-09-26-les-musulmans-moderes-prennent-ils-enfin-la-parole-merci-b16/

Bij "les idiots utiles" was het vooral Torfs die ik viseerde. Zie ook de persvrijheid om lezersbrieven te vervalsen...

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html