15 januari 2020

De maskers vallen af !


De Franse betalende site REACnROLL (vijf euro per maand) is zijn geld meer dan waard. Elke dag heb je er een mooi gesprek dat in de gewone pers geen kans zou krijgen. De grappigste gesprekken vind ik altijd die tussen Régis de Castelnau en Barbara Lefebvre, geen R&R dus maar R&B.

Vandaag hadden zij het over Carlos Ghosn, de Braziliaans-Libanees-Franse tycoon* die tot voor kort nog de baas was van Renault-Nissan. Deze man werd in Japan aangehouden op beschuldiging van corruptie, maar wist te ontsnappen en zit nu in Libanon.

De ere-advocaat Régis (de Curières) de Castelnau was destijds lid van en advocaat van de communistische partij. Barbara Lefebvre is geografe, auteur en essayiste. 
Wat zij vertelden was ongunstig voor Macron ('notre ami Macron' noemt Castelnau hem altijd, en Lefebvre knikt dan glimlachend). Blijkbaar had, of heeft die een staande vete met Ghosn, en gunde hij hem zijn lot wel.

Dat komt zo: toen Macron nog geen president was, maar minister van Economische Zaken en Industrie, was de fusie van Renault met Nissan aan de orde, en aangezien de Franse staat hoofdaandeelhouder is van Renault moest er met de officiële instanties gesproken worden. Ghosn wilde echter enkel met de president praten, niet met een ministertje... vandaar de stilte van Frankrijk bij diens aanhouding. Of de staatsbelangen daarmee gediend zijn is een andere zaak.

'Le personnage est très antipathique', zegt Castelnau van Ghosn, maar dat deze het onmenselijke en totaal corrupte Japanse rechtsapparaat ontvluchtte vindt hij meer dan begrijpelijk.

Hier het slot van het gesprekje:

Affaire Ghosn: Un système judiciaire nippon ni mauvais




Barbara Lefebvre : L’intérêt national, j’ai l’impression qu’il n’est pas très très bien compris.
Régis de Castelnau : Et qu’il… en tout cas il n’est pas porté par Emmanuel Macron. Aucune de ses décisions depuis qu’il a été élu ne procède de l’intérêt général et de l’intérêt national, donc heu… oh, c’est Marine Le Pen qui a dit ça. C’est blasphématoire ce que je viens de dire.
Lefebvre : Vous êtes démasqué, Régis.
Castelnau : Je suis démasqué, hein …sûrement.

____________
* タイクーン

Taikūn: Japans voor 'belangrijk personage' las ik ergens.

Geen opmerkingen:

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html