20 februari 2005

Het is weer Ashura op TV !

.
Op deze tiende dag van de heilige maand Muharram kunnen wij TV-kijkers ons hartje nog eens ophalen bij de beelden van dit belangrijke sjiïtische feest – ja, belangrijk feest herhalen zowel de kranten als radio en TV telkens en opnieuw, want onbelangrijke feesten, zoals Sinterklaas, of Maria-ten-Hemel-Opneming, of recent Sint Valentijn lijken in de islam niet voor te komen.

Het is ook indrukwekkend! Stromen bloed zien we, en tenzij ik me vergis zien wij hier rein bloed, van een heel andere categorie dan dat menstruatiebloed waar zij het meestal over hebben [cf. 10 februari].  Nee, hier gaat het over mannen die zichzelf met kettingen geselen, ofwel slaan ze elkaar met zwaarden op de knikker, tot het bloed op hun mooie witte jurken gutst.
Het is voor Westerlingen vanzelfsprekend een verrijking om zulke dingen bijna live te kunnen meemaken. Immers, wat hadden wij hier tot voor kort? Hooguit een stierenloop in Pamplona waar soms iets te beleven viel, enig bloed vaak bij het Carnaval in Rio, en met Goede Vrijdag zagen we misschien een paar kruisigingen in Midden-Amerika, maar dan was het jaar alweer rond, want eerlijk, en al zien we ook die beelden soms: het moet toch van de middeleeuwen geleden zijn dat iemand nog slapeloos wakker bleef omdat de dag daarop in Brugge de Heilig Bloedprocessie uitging?
Een toekomstige buurman (na de toetreding van Turkije)

Irak 2005
Altijd een mooi tafereel: "Moeder en Kind"
.

5 opmerkingen:

Yilli zei

Ik kan je volgen in je betoog maar het onderschrift bij de foto is op BildZeitung niveau.
Stel dat ik een foto van ladderzatte NVA-aanhangers, met leeuwenvlag omhuld, kotsend aan de zijkant van een weg, na de verkiezingsoverwinning van het NVA, zou plaatsen in een Waals (of Duits of ander Europees) blad met als onderschrift: "Onze nieuwe buren die dra het onafhankelijke Vlaanderen vorm geven".
Fair? Genuanceerd? Correct? Verre van. Om maar te zwijgen van een foto van Hans van Temsche met als onderschrift: "Het resultaat van jaren Vlaams-nationalistische propagandataal". Of de moord op twee baby's door Kim de Gelder: "Vlaamse strebersmentaliteit leidt tot ontwricht jongerengedrag."
Ten slotte: de dag dat Turkije lid wordt van EU zal het land heel wat makkelijker beïnvloedbaar zijn. De beste manier om te voorkomen dat het een islamitische natie wordt, is bv. de vrouwen- en studentenbeweging in de grootsteden helpen in hun strijd voor laïcisering. Dat het land uiteindelijk uiteen kan vallen, moeten we er maar bij nemen. (zie over de verwrongen ongenuanceerde beeldvorming http://tinyurl.com/322uaw6). En het lidmaatschap kan een positief effect hebben op de buurlanden. In ieder geval is die materie te complex om op deze emotiebespelende wijze te belichten.
Ik heb geen begrip voor de tradities die je aanklaagt (zeker niet als ook kinderen erin betrokken worden) maar kastijding is ook in Vlaanderen schering en inslag. Topsporters bv. gaan over pijngrenzen heen. Afzien is een deugd in het diepe Vlaanderen. Zelfs met fysiek en geestelijk letsel tot gevolg. Hernia, artrose, stress, burn-outs... het zijn equivalenten van het pijnigen om een bepaald waardepatroon in ere te houden en niet vies bekeken te worden door het morele oog van de goegemeente.

Marc Vanfraechem zei

Hoe vindingrijk bent u toch Yilli, om zaken als hernia, artrose, stress, topsport en zelfs de “kastijding van Vlaamse kinderen” gelijk te willen schakelen met de marteling van een kind ...door zijn eigen moeder, die haar zoontje graag wil klaarstomen voor het martelaarschap.
Wat ik wilde vragen: gaat het verder goed met u? Wellicht ben ik niet de enige die zich zorgen maakt.
Maar kom, u wil graag dat Turkije de buitengrens van de EU vormt. En Turkije zal dan een heel gewoon en beschaafd en gematigd land worden …vermoedt u.
Mooi, maar enigszins in tegenspraak met de recente uitlatingen van de Turkse minister die zei dat “het stugge Westerse denken” moest veranderen, en dat het christendom islamitischer moest worden.
Veel geluk gewenst nog Yilli, bij uw fijne vrienden.

Bert V. zei

Wel, Yilli ..Het ontgaat je blijkbaar zelf hoe je jezelf in 100 bochten moet wringen om “ ladderzatte NVA-aanhangers, met leeuwenvlag omhuld, kotsend aan de zijkant van een weg, “ en de zogenaamde “zelfkastijding bij topsporters “ te kunnen vergelijken met wat Sjiah elk jaar opnieuw massaal doen op het feest van de Ashura, een feest waar ze allemaal aan deelnemen.
Dit krampachtig gewriemel in bochten toont juist de zwakke fundamenten van jouw bewering, maar dat zal je zelf natuurlijk niet willen zien.
Je kan naast Lieven Verstraete staan, een andere would be intellectual, die gisteren in Terzake op een even krampachtige manier probeerde te bewijzen dat het geweld tussen Sjiah en Sunni helemaal niets te maken had met de godsdienst (!!!) De Islam staat daar volgens Verstraate volledig buiten…
Nochtans : neem de Islam weg en geen enkele Sjia of Sunni heeft nog zin in martelaarschap voor zijn goed doel, want er is geen god meer die hem beloont. En dan had geen enkele Sjiah zichzelf in Bagdad doen ontploffen te midden van Sunni, zoals gisteren , en de dag daarvoor, en de dag daarvoor, en de dag daarvoor, en de dag …. Maar zover denken would be intellectualis blijkbaar niet.
Je behoort blijkbaar tot de kunstenaarswereld. Die wereld zou kritisch moeten zijn , maar jammer genoeg eet die wereld voor 99% uit de hand van het huidig verstard establishment , zoals nazi kunstenaars en Stalinistische kunstenaars dat destijds ook deden. En verkondigt die wereld net hetzelfde als wat het huidig establishment verkondigt. Het huidig establishment dat zo links is geworden dat het bang is geworden van z’n eigen moraliteitsregels die het zelf aan iedereen heeft opgedrongen. Al even bang als het de bevolking heeft kunnen maken gedurende al die tijd, zodat de “gedanken” zelfs niet meer “frei” zijn . Deze hevige schrik heeft geresulteerd tot extreme gedragingen en ideeën zoals het idee dat Vlaming zijn rechts is en fascistisch; en tegen de Islam zijn dat ook is. En jullie, artiesten, volgen als tamme schapen in een kudde. In plaats van kritisch te zijn- wat van een kunstenaar toch verwacht zou kunnen worden- huilen jullie als wolven mee met het establishment en zijn jullie bovendien kritisch tegenover de “mei 68-ers” van vandaag.
Vlamingen - die zichzelf zo durven noemen omdat ze hier zijn geboren - als rechts beschouwen is één ding. Maar ondertussen de grootste fascistisch dreiging van vandaag, de Islam, beschermen en omarmen, ondermijnt totaal de geloofwaardigheid. Het toont ook dat het einde is aangebroken van het huidig establishment, want links dat zodanig links is dat het rechts omarmd omdat het vreemd rechts is en vooral omdat plaatselijk rechts er tegen is…. dat is zichzelf totaal voorbij lopen.
Ik ben een grote kunstliefhebber, ben zelf muzikant en wens u het beste, maar als het aan mij lag, werden de subsidies voor kunst in de volgende legislatuur ingetrokken. Want misschien moeten jullie eens leren op eigen benen te staan zoals iedereen dat moet doen. Dat laatste stimuleert alvast het gevoel voor realiteit. En die stimulatie blijkt toch nodig te zijn.

Marc Vanfraechem zei

Hier moet ik toch Lieven Verstraete in verdediging nemen: hij probeerde wel degelijk de godsdienst, het schisma &c. hun rol te geven (die iedereen overigens zelf wel ziet), maar die "prof" Jo Van Steenbergen was lachwekkend naïef. Om toch maar elke religieuze implicatie te vermijden sprak hij van "een tweedeling in die gemeenschap". En het waren allemaal "moslims" stelde hij. Helaas vinden soenni's de sjiieten ongelovigen, en omgekeerd. Alleen kon je dat niet zien in die "mooie reportage" zoals de geleerde man ze noemde. Daar in dat zaaltje was alles koek en ei :-)

Diederik Demuynck zei

1. Er gaat geen dag voorbij zonder berichten en beelden over de sjiieten en soennieten die elkaar de duivel aandoen. Libanon, Pakistan, Afghanistan, Irak, Bahrein, Syrie. Terzake als duidingsmagazine vond het nuttig en uw dienaar in het bijzonder om aan de Vlaming uit te leggen wie dat nu zijn, soennieten en sjiieten.
Je zal het hoop ik met me eens zijn dat een blik op het buitenland eveneens tot onze opdrachten hoort. En zeker als je dat kan doen adhv gebeuren in Vlaanderen.

2. Beetje misleidend en fout om bloedtaferelen als voorbeeld te gebruiken. De voornaamste sjiietische leiders, al-sistani en khamenei zijn niet echt opgezet met bloederig zelfkastijden. Ook de Libanese sjiietische geestelijke en Hezbollah-leider Nasrallah roept sjia op om bloed te doneren aan de Rode Halve Maan ipv zelfkastijding. Het gebeurt ook niet overal en de minsten doen het. Een tvcamera capteert uiteraard graag die saillante beelden. Ik kan je nochtans verzekeren dat de sjia hier deze taferelen afkeuren.
Al was het maar omdat ze, dixit soennitisch imam Laytouss, on-islamitisch zijn.

3. De sjiietische gemeenschap is groeiende. Ook hier. Irakezen (70% sjia) en bekeerde Marokkanen vullen de groep hier aan, naast Iranezen, Libanezen, Afghanen en Pakistanen.

4. De grote meerderheid van de twee geloofsstrekkingen leeft vreedzaam met elkaar samen.
Politiek en geopolitiek misbruiken de minieme verschillen om tweedracht te zaaien.

5. Professor Jo Van Steenbergen is allesbehalve naief. Gereputeerd islamoloog. De moslims waren na de reportage onder de indruk van zijn kennis.

6. Terzake brengt steeds een mix van onderwerpen. Economie, politiek, sport,...uit ons eigen knusse Vlaanderen maar ook uit het buitenland. Bloedserieus en soms iets minder.
Dat we de Ashura mochten bijwonen dank ik aan Zelfa Madloum, de knappe sjiietische meid die na het #ikbenookvlaming debat met Peter De Roover en Karl Drabbe op cafe belandde en me daar dit voorstel deed. Wat ik dankbaar aanvaardde. Unieke gelegenheid.

Nog vragen ?

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html