2 februari 2011

Loopoefeningen voor de geest

.
De Vrije Universiteit Brussel voert het oranje-blanje-bleu in haar schild, en haar eerste rector was de flamingant Aloïs Gerlo. Vandaag zit op zijn stoel professor Paul De Knop.
Maar nu verliet rector De Knop die stoel even, om mee te stappen in de tricolore Witte Mars een goede week geleden. Tenminste, in De Standaard van de vrijdag daarvoor had hij laten weten dat die wandeling “met stip” in zijn agenda genoteerd stond.
Het ging de rector daarbij om zogenaamd reëel betogen, niet virtueel dus – al konden ook met dat laatste aflaten verdiend worden, zoals Caroline Gennez op de radio vertelde. Maar reëel wandelen geeft toch meer voldoening, en behalve werken doet op de Dag des Heren elk wat hem het beste bevalt, zal de rector gedacht hebben.
Virtuele wandelaars of facebookbetogers doen enkel geestelijke oefeningen, zogenaamde exercitia spiritualia. Tussen deze twee soorten oefeningen bestaan weliswaar gelijkenissen maar ook verschillen, van graduele of zelfs principiële aard.
Een gradueel verschil zit bijvoorbeeld in de rol van de herhaling. Als wij met halters werken, en daar een nuttig effect bij beogen, dan volstaat het niet om die gewichten één keer per dag op te heffen, net zomin als bij het lopen het zou volstaan om één of twee keer per dag een spurtje naar trein, tram of bus te trekken, ook al is lopen op zich al een voortdurende herhaling: men springt onophoudelijk van het ene been op het andere en komt op die manier snel vooruit. Aan professor De Knop, volgeling van de beroemde Turnvater Jahn (1778-1852), hoef ik dit alles natuurlijk niet uit te leggen.
Ook bij geestelijke oefeningen is herhaling nuttig –niemand zal dat betwisten– maar zij is er niet de essentie van. Belangrijk hier is een frisse gedachtegang, vertrekkend van goede definities, zonder al te veel gemeenplaatsen, en vanzelfsprekend zonder contradicties. Zindelijkheid kortom.
Als we nu in de brief van De Knop dingen lezen als: “…een duidelijk signaal geven aan de politieke wereld…”, en iets verderop: “…een belangrijk signaal dat verstrekkende gevolgen kan hebben.”, of nog: “Als rector kan ik dit bewonderenswaardige, politiek neutrale initiatief van onze studenten alleen maar toejuichen.”, “…de eenvoudige, heldere en apolitieke boodschap…”, dan lijkt me het zindelijke denken veraf.
Wat betekenen woorden als “duidelijk”, “helder” of dat herhaalde woord “signaal” nog, als je ze kunt gebruiken om aan politici een niet-politieke boodschap te geven? Of een “apolitieke boodschap”, want De Knop heeft mooie tournures.
En niemand die de laatste filosofische acribie zal vragen bij termen die de turnsport betreffen, maar wie zich op het terrein van de politieke filosofie waagt doet er goed aan om zich zorgvuldig uit te drukken. Wat te denken over: “Deze oproep is geen manifestatie tegen de democratie…”? Moet een rector nu al verzekeren dat hij geen ondemocratische bedoelingen heeft? Was er toch iets loos met die oproep voor een apolitieke politieke betoging van “zijn studenten”?
Tegenwoordig moet een rector ook een beetje manager zijn, maar als ik zinnen lees als: “De voorwaarde is wel dat er een duidelijke win-winsituatie ontstaat. Hopelijk kunnen de politici hier een wijze les uit trekken.”, dan vrees ik dat de schrijver te veel aan de Powerpoint heeft gesnoven.

Stukje verschenen in de Knack van vandaag.
.
.

6 opmerkingen:

traveller zei

Beste Marc,

Proficiat, het Knackniveau is, gelukkig, een beetje gestegen door jouw tekst.
Die rector heeft weer eens bewezen dat de universiteiten bollenwinkels geworden zijn met winkeliers aan het hoofd.
Ze noemen het wel marketing nu.
Integriteit? Weg.
Volksbewustzijn? Weg
Identiteit? Weg
Wat bleef? Een lege dure huls.

Marc Vanfraechem zei

Bedankt traveller, en ik kan je verzekeren dat ik van Knack alle denkbare ondersteuning krijg, en dat ik mijn best zal doen om elke week hun deadline te halen, met iets dat ikzelf graag geschreven heb!

Marjorie zei

Het apolitieke signaal aan de politici geven: ik ruik de preekstoel, tenzij het om hogere filosofie gaat natuurlijk.
Als ik het goed begrijp, Marc, ben je nu door Knack 'aangetrokken' als wekelijkse horzel (die in de pels). Dat belooft niet veel goeds voor allerlei powerpointsnuivers!
Veel plezier ermee. Aan lezers zal het je niet ontbreken;-)

Marc Vanfraechem zei

They made me an offer I couldn't refuse, Marjorie :-)

PN zei

Als ik het goed begrijp, werd de gastheer van dit Blog ruimte gegeven ter publicatie van een terugkerende column.

Een mens begint zowaar te geloven dat de Vlaamse pers nog niet ten dode is opgeschreven.

De auteur van dit blog schreef ooit al eens een pittig stuk over de directeur van dat weekblad en ik herinner me ook een ronduit vernietigend oordeel over een reportage van de journalist Draulans, die ging over e al dan niet vermeende echtelijke ontrouw van de vandaag overleden Marie Rose Morel.

Ik wil maar zeggen: Knack geeft er, door het aanstellen van Vanfraechem als medewerker, blijk van interne oppositie niet alleen te dulden, maar ook als wenselijk te beschouwen voor de kwaliteit van hun blad.

Het zou wel eens kunnen, dat ik al te optimistisch ben, teveel idealiseer, ware motieven van de redactie niet doorgrond, etc.
Maar omdat er ook zoiets bestaat als poëtische rechtvaardigheid, gun ik mezelf die rooskleurige voorstellingen even.

Marc Vanfraechem zei

Wat u zegt PN klopt. Rik Van Cauwelaert kende het stuk dat ik over hem had geschreven (hij vond het grappig), en ook dat over Draulans.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html