27 oktober 2015

Leve de oude encyclopedieën


Een nieuwe encyclopedie, dat koopt niemand nog. Ik weet niet eens of er nog gedrukt worden want daar zijn nu andere dingen voor. Maar zo’n oud Brockhaus’ Konversations=Lexikon van 1908 (Neue Revidierte Jubiläums-Ausgabe) daar heeft een mens nog wat aan. 
In mijn deel 6, dat loopt van Engler tot Frankreich, staat bijvoorbeeld onder “Eyck, Hubert, Jan und Margarete van” een afbeelding van de Aanbidding van het Lam Gods, in zijn geheel te zien op een uitvouwblad: Nach den in Gent, Berlin u. Brüssel befindlichen Teilen des Originals neu zusammen gestellt.
Het betreft weliswaar een Lichtdruck, geen Chromotafel, maar je kunt die lichtdruk ook weer dichtklappen, om de achterkant te bekijken.
Net zoals toen die Veydtkapel nog niet constant bewaakt werd, een goede halve eeuw geleden, en wij dat na school soms echt konden doen. Het enige verschil is dat er toen onderaan op een van de panelen ook een prentje was geplaatst, waarop je in het groot de bloemetjes in het gras kon zien die Van Eyck te klein geschilderd had.

Geen opmerkingen:

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html