31 december 2021

Een goede atheïsme-test

Atheïsten die met onderstaande bewering van de Franse rechtshistoricus Jean-Louis Harouel niet akkoord gaan, zijn volgens mij nog niet helemaal in het reine met hun atheïsme. Ergens knaagt een christelijke worm nog aan hun gemoed.

Harouel kun je ervan verdenken, zoals ik doe, dat hij katholiek is. Maar het gaat om zijn boodschap, niet om de boodschapper, en hij beweert dat de Europese beschaving haar wetenschappelijke en culturele superioriteit grotendeels te danken heeft aan haar christelijke wortels.

Het zal intussen niemand verwonderen dat een monsterlijk verwaande, anti-Europese instelling als EU, die zich vaak de naam ‘Europa’ toemeet ––al wil de bevolking, als men het haar vraagt, niet van die instelling weten–– mordicus niet heeft willen wil erkennen dat het échte Europa inderdaad christelijke wortels heeft. Die EU-figuurtjes vinden zichzelf breeddenkend, maar ze ontkennen de geschiedenis – voor zover ze die zouden kennen.

Hier wat Harouel te vertellen heeft:

Wij Europeanen zijn allemaal – atheïsten, agnostici, antiklerikalen en antichristenen inbegrepen – het historische product van bijna twee millennia christendom. Europa is maar kunnen worden wat het is geworden dankzij de meer dan duizendjarige weerstand tegen de mohammedaanse veroveringspogingen. Juist omdat Europa christelijk is gebleven kon het een intellectuele en technische beschaving opbouwen die inzicht in de realiteit, en ingrepen daarop meebracht, wat voor een omwenteling in het menselijk bestaan heeft gezorgd.

Nous autres, Européens, nous sommes tous – athées, agnostiques, anticléricaux et anti-chrétiens compris – le produit historique de près de deux millénaires de chrétienté. L’Europe n’a pu être ce qu’elle a été que grâce à plus d’un millénaire de résistance à l’entreprise de conquête musulmane. C’est parce que l’Europe est demeurée chrétienne qu’elle a pu édifier une civilisation intellectuelle et technique apportant une connaissance du réel et une action sur lui qui ont révolutionné la condition humaine.

Les droits de l’homme contre le peuple
Éditions Desclée de Brouwer, Paris, 2021 (2016), p.132

Geen opmerkingen:

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html