3 februari 2022

Traagjes voortschrijden


De uitdrukking ‘voortschrijdend inzicht’ vond ik mooi toen ik ze de eerste keer hoorde gebruiken, ik meen door een lid van de Nederlandse Tweede Kamer. Maar zoals het dan gaat, gebruiken tegenwoordig politici en journalisten die wending om de haverklap. Ze is verworden tot een gemeenplaats, een soort schaamlapje dat oude stupiditeiten moet verdoezelen.

Toch wil ik de uitdrukking nog eens benutten om de bewoordingen van Le Monde te verklaren, in het artikel van 27 december, waarin ze het overlijden van de Amerikaanse bioloog E.O. Wilson meldden. 

We lezen nu: Le grand scientifique américain Edward Osborne Wilson…
En verder : Les théories de Wilson en matière de sociobiologie ont transformé le domaine de la biologie et relancé le débat entre nature et éducation parmi les scientifiques. Il avait déclenché une vague de critiques après avoir suggéré, dans l’un de ses livres, que les comportements des humains résultaient en partie de principes inscrits dans leurs gènes. Ses détracteurs ont fait valoir qu’une telle théorie confortait l’injustice sociale, notamment la discrimination à l’égard des femmes, en affirmant que l’inégalité était inscrite dans les gènes humains.
L’entomologiste n’en reste pas moins très respecté.

Daar dacht Le Monde destijds heel anders over (klik op het prentje om het te vergroten), en al kloppen ze zich vandaag vanzelfsprekend niet berouwvol voor de borst, toch mogen we ons verheugen over hun ‘voortschrijdend inzicht’, al hebben ze over dat voortschrijden enkele decennia gedaan.


http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html