11 augustus 2022

Ter attentie van minister Lahbib

Een stukje uit Die Zeit van 2014:

 De Krim zou moeten behandeld worden zoals de DDR, adviseert SPD-politicus Egon Bahr. Op die manier is men destijds tot een gesprek met de Sovjetunie gekomen.

Om in het conflict van Rusland met Oekraïne tot een detente te komen, stelt SPD-politicus Egon Bahr voor om de annexatie van het eiland in de Zwarte Zee te respecteren. “Wij hebben de DDR nooit volkenrechtelijk erkend,” zei Bahr aan de televisiezender N-TV. 
Precies dat zou de regering in Moskou tot een gesprek hebben bewogen. “De Krim kan men natuurlijk net zo behandelen,” zei de 92-jarige.
Bahr zei dat hij volstrekt niet voor een volledige volkenrechtelijke erkenning van de Krim stond. “Maar zo gaat respecteren eenmaal. Dat zou, als je wil, een mineur punt zijn dat snel afgehandeld kan worden.”

Bahr is een van de bedenkers van de Ostpolitik in de zeventiger jaren, die tot een wezenlijke toenadering met de toenmalige Sovjetunie leidde. Onder kanselier Willy Brandt (SPD) was hij regeringscommissaris voor de Ostpolitik.

Om vanzelfsprekend te zwijgen over het koortsige getier van onze Verhofstadt: dit is wel heel andere koek dan wat we van Amerikaanse en Europese politici vandaag te horen krijgen. Misschien kunnen zij eens denken aan wat Egon Bahr bij een eerdere gelegenheid zei:
„Wenn ein Politiker anfängt, über Werte zu schwadronieren, anstatt seine Interessen zu benennen, wird es höchste Zeit, den Raum zu verlassen.“
Als een politicus over waarden begint te oreren in plaats van zijn belangen te noemen, wordt het de hoogste tijd om de kamer te verlaten.


Geen opmerkingen:

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html