5 september 2012

Dallas

.
Vanaf 1979 hield Karel van het Reve op de Nederlandse Wereldomroep zijn landgenoten in de Overzeese Rijksdelen op de hoogte van wat er in het vaderland omging. Hij deed dat 12 jaar lang en zijn radiopraatjes duurden telkens drie of vier minuten. Hij sprak over alles: Haagse politiek, Amsterdamse politiek, journalistiek, de Elfstedentocht, krakers, het Nederlandse volkskarakter, de universiteit, naaktstranden, soms ook over televisieprogramma’s.

Omdat ik nu –via Linda De Win en Joël De Ceulaer– op twitter lees dat de serie Dallas weer op de buis is (dat heette toen zo), en ik hun beider enthousiasme zie, geef ik een klacht die Karel van het Reve toentertijd had over deze serie:
De meeste van zijn radiopraatjes staan in de bundel Luisteraars! (van Oorschot, 1995), maar eigenaardig genoeg ontbreekt dit stukje. Elke journalist en elke schrijver zou er meen ik goed aan doen, als hij deze tekst zelf maar eens transcribeerde.
.

8 opmerkingen:

Vroegindewey zei

Bedankt voor dit fragment. Maar de pedant in mij kan niet nalaten op te merken dat de toch wel taalkundig onderlegde Karel van het Reve op 1min55sec dezelfde banale uitspraakfout maakt als miljoenen Belgen en Nederlanders met hem: 'DGie-Ar' i.p.v. 'Dgei-Ar'.
Zo'n beetje zoals Whitbread Pale-Ale, die je tot een eind in de jaren '90 nog vaak vond. Als je de barman om een correct uigesproken 'Pale Ale' vroeg, was er steevast enkele seconden vertwijfeling, waarna: 'aah, ne pèl-èl, zeker?' volgde. Waarna ik mij schaamde over mijn onkunde.

Marc Vanfraechem zei

Geen probleem voor mij. Wellicht had hij dat van horen zeggen, want ik neem aan dat KvhR nooit veel aandacht zal gehad hebben voor de juiste voornaam van het personnage.

Stef zei

Gelukkig wél opgenomen in deel 5 van het verzameld werk, pagina 925(TV-kijken). Het stuk is d.d. 7 maart 1983.

Marc Vanfraechem zei

Inderdaad Stef, en daar schrijft KvhR ook "Niet alleen de schurk G.R., maar ook al die enge wijven." wat meteen zijn uitspraak verklaart.

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Heer Stef
Nu schrok ik toch wel even. Ik dacht hier in mijn boekenkast het enige echte verzamelde werk van Dhr. Reve te hebben staan. Ik ging meteen in deel 5 op zoek naar de column ... en toen stelde ik vast dat deel 5 maar 768 bladzijden telt. Hoeveel verzamelde werken van Reve zijn er eigenlijk?
Met vriendelijke groeten,
De Drs.

Marc Vanfraechem zei

Deel 5 van het Verzameld Werk van Karel van het Reve (Van Oorschot, 2010), telt niet minder dan 1164 bladzijden, beste Drs. Johan Arendt Happolati.

Drs. Johan Arendt Happolati zei

Heer Vanfraechem
Ik verzeker u dat ik over een deel 5 beschik dat maar 768 blz telt. Het betreft hier blijkbaar een eerdere uitgave. Dit is deel zes, maar het ziet er ongeveer hetzelfde uit:
http://www.bol.com/nl/p/verzameld-werk-6/666846477/

Luc Van Braekel zei

Haha, prachtig, hoe hij van "Sue Ellen" "Screw Ellen" maakt. Staat dit ook zo in de transcriptie in zijn verzameld werk?

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html