8 maart 2013

La fable du chimiste et du coiffeur


Hoe mooi toch is de parlementaire democratie. In welk ander stelsel is een regent verplicht om op een vraag uit de volksvertegenwoordiging (zelfs al is die vertegenwoordiging ongrondwettelijk samengesteld) helder te antwoorden?

We horen een vraag van député Annemans, een oppositielid, en de Eerste Minister ("ónze eerste minister" zoals daarnet nog Jan Becaus zo mooi zei op de televisie) antwoordt hem voor de vuist weg, in vlekkeloos Nederlands en heel punctueel. Hij had de vraagstelling kennelijk helemaal begrepen. En na goed anderhalve minuut gaat het zo mogelijk nog vlekkelozer, want dan kan onze Elio van zijn briefje aflezen:Hoe verschillend is het vaak niet gesteld met de begrensde Vlamingen. Pas nog analyseerde praatvaar Didier Reynders voor RTL de politieke toestand hier en in Europa, en hij komt onvermijdelijk tot de conclusie dat de Vlamingen een bekrompen volkje zijn: het eeuwige «repli sur soi». Dat Vlamingen massaal, en nog altijd volgens internationale rapporten, veel meer talen kennen dan Franstaligen, dat doet er niet toe voor deze veredelde coiffeur pour dames:Sur le terrain institutionnel c’est tout-à-fait autre chose. La N-VA, c’est un parti nationaliste, c’est tout ce que nous n’aimons pas. À voir ces courants nationalistes, en Belgique comme en Europe, c’est probablement lié à la crise, c’est probablement lié au repli sur soi, et le libéralisme c’est tout le contraire.


3 opmerkingen:

Van Overmachte zei

Kijk, is dat niet diezelfde Didier die BDW tijdens z'n lezing voor de cercle de lorraine 'mijn vriend' noemde? Van je vrienden moet je 't hebben, zo hebben we altijd geweten. Dat belooft voor de komende 'federale' onderhandelingen met NVA, als die er überhaupt al komen. Some guys never learn.

Marc Vanfraechem zei

Aan dit soort antwoorden kun je afmeten, hoé vals de "interviews" zijn die we soms op radio of tv mogen horen, waarbij Elio àlle vragen en antwoorden weliswaar op voorhand mocht instuderen, maar die ons niettemin als écht gepresenteerd worden. En wat te denken van Vlaamse journalisten die verklaren dat tegenwoordig zijn Nederlands méér dan behoorlijk is?

Van Overmachte zei

Ter illustratie, voor zover dat nog nodig is, van uw mediamanipulatiestelling (8/3 4:26):

terwijl de Frut uitpakt met 'meer dan tweederde kleuters allochtoon' pakken de meeste andere media uit met 'Nog nooit zo weinig sans-papiers geregulariseerd': il faut le faire. M'n excuses trouwens voor m'n impulsieve reactie van hierboven, maar als bezorgde vader wil het je allemaal wel eens teveel worden.

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html