8 februari 2020

Uitreiking van de Gouden Kwakkels


Ik kreeg net een mooie uitnodiging voor de uitreiking in Parijs van de Bobards d’Or, een jaarlijkse plechtigheid met prijzen voor de journalist of de krant enzovoort die in het voorbije jaar het strafste valse bericht heeft verspreid of op de meest verdraaide manier over een onmiskenbaar feit heeft bericht.
Bij de uitnodiging zat ook een papieren Pinocchio, die je naar keuze zelf aan een journalist of een instituut kunt opsturen.

Er zijn veertien genomineerden voor deze Gouden Kwakkels, in allerlei categorieën, politiek, factchecking (le Bobard Calculette) &c.
Een van mijn favorieten is de ‘Bobard antique’, en ik vertaal even de motivering van de jury die de keuze maakte:

Voor France Culture is het verdwijnen van de kleuren van de antieke standbeelden die we in onze musea zien, ‘het resultaat van een reactionaire geschiedenisopvatting die wit als centrale waarde heeft en het onzuivere, het bonte van een kleurenmengeling verwerpt.’
In werkelijkheid weet iedereen al lang dat de antieke beelden gekleurd waren. Van een racistisch complot is geen sprake, in tegenstelling tot wat France Culture ons wil laten geloven.

5 opmerkingen:

Benno Barnard zei

De geschriften van dat soort fanatici mogen in mijn verlichte dictatuur nog steeds verschijnen, maar uitsluitend gedrukt op zwart papier.

Marc Vanfraechem zei

Een goed idee, maar hoe doen we het dan op de radio?

Benno Barnard zei

Geluiddempende microfoons?

Marc Vanfraechem zei

Ik meen dat ik Lambik, of was het Kuifje ooit met een scafander onder water heb zien gaan. Dat gaf wel bubbels maar je verstond min of meer wat er gezegd werd. Misschien moeten we het in die richting zoeken?

Marc Vanfraechem zei

En bij Boulevard Voltaire kun je meedoen aan een enquête: Quel est votre populiste préféré? Je kan kiezen uit deze zeven:

Donald Trump
Matteo Salvini
Jair Bolsonaro
Marine Le Pen
Boris Johnson
Viktor Orban
Vladimir Poutine

http://victacausa.blogspot.com/victacausa.blogspot.com5edf7b715d0afaa3d68201fa2d94715a304487db.html